ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις και… θρίλερ με τα «δώρα» Τσίπρα - Έντονη η ανησυχία των Θεσμών

Ραγδαίες εξελίξεις και… θρίλερ με τα «δώρα» Τσίπρα - Έντονη η ανησυχία των Θεσμών

Μπάχαλο έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Γιατί μπορεί να έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα, ωστόσο οι Θεσμοί διαπιστώνουν προβλήματα στα «δώρα» του Έλληνα πρωθυπουργού - Σε επίπεδο EuroWorking Group την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί αν θα «ξεπαγώσουν» τελικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την ώρα που ο «πόλεμος» μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ καλά κρατεί, η πρώτη αξιολόγηση των Θεσμών βρίσκει πως οι εξαγγελίες Τσίπρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες».

«Τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Θεσμοί, η έκθεση των οποίων αναμένεται να δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών – μελών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η πρώτη εκτίμηση των θεσμών επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες» τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου, και ειδικά όσον αφορά στις συντάξεις.

Τα μέτρα αυτά πάντως δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018, παρόλο που αυξάνουν το ρίσκο της επίτευξης των στόχων αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον.

Όπως και να έχει «τα μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», ενώ στη συνέχεια θα αποφασιστεί σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup αν τελικά θα ξεπαγώσουν.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ανώτατος αξιωματούχος, το EuroWorking Group, που θα εξετάσει τη δυνατότητα «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, αναμένεται να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις