ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE Βουλή: Η συζήτηση περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο

LIVE Βουλή: Η συζήτηση περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο

Στην Ολομέλεια της Βουλής είναι στραμμένα σήμερα τα «βλέμματα», καθώς συζητείται η πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, τον περασμένο Ιούλιο, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών στη δικαστική υπόθεση για το πλοίο «Noor 1».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Με την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, η ΝΔ θέτει ένα αυτονόητο ζήτημα : μιλάμε για μία υπόθεση για την οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας με χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «ζητούμε να μην μείνει τίποτα χωρίς διερεύνηση» και «να μπουν οι προβλέψεις του Συντάγματος μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες».

Επιτέθηκε, δε, στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι βουλιάζει τη χώρα και τραυματίζει το δημοκρατικό πολίτευμα. «Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού όταν έρθει θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έστρεψε, δε, τα βέλη του στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας: «Ο Τσίπρας οφείλει να απαντήσει αν γνώριζε ή όχι. Αν γνώριζε είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή. Αν δεν γνώριζε τόσο καιρό θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας».

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας πως «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια». Ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε πως είναι γνωστό ότι οι διάφορες Επιτροπές εξαντλούνται στην ενοχοποίηση μεμονωμένων προσώπων και αποσπούν τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη εικόνα, είναι ο σφοδρός πόλεμος μεταξύ επιχειρηματιών.

Την πρόθεση του Ποταμιού να ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, στηρίζοντας την πρόταση της ΝΔ, γνωστοποίησε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Αμυράς. «Λέμε ναι στην Εξεταστική, όχι στη συγκάλυψη. Κύριε Καμμένε, δεν χρειάζεται να τρέχετε στο Λονδίνο για να παίζετε ρουλέτα. Θα μπορείτε και στο Κουκάκι», ανέφερε ο κ. Αμυράς. «Όσο ανεχόμαστε νταραβέρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, τόσο πιο απροστάτευτοι αισθάνονται οι πολίτες» είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς υπουργός δεν γίνεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν ισοβίτη.

Η στάση που θα κρατήσει η Ένωση Κεντρώων στην ψηφοφορία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα εξαρτηθεί από την πορεία της σημερινής συζήτησης, ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης. Σημείωσε πως κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και πρόσθεσε πως αν αποδειχτεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έχει διαπράξει το παραμικρό, τότε μπορεί να παραμείνει στη θέση του.

Θεσμική χαρακτήρισε την παρέμβαση του Πάνου Καμμένου ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, κάνοντας λόγο για πασιφανή στόχευση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ, μέσω του Πάνου Καμμένου. Απευθυνόμενος, δε, στη ΝΔ σημείωσε: «εσείς δεν έχετε επικοινωνήσει ποτέ με φυλακισμένο;». Ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για στρατολόγηση «δημοσιογραφικών παπαγαλίσκων» που με ληβελογραφήματα, νομίζουν κάποιοι ότι θα εξωραϊσουν την «άθλια εικόνα» τους και κατέληξε: «Πλανάσθαι πλάνην οικτρά», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα δώσει πολιτική απάντηση.

Την πρόθεση του ΚΚΕ να ψηφίσει υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ανακοίνωσε από το βήμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής. Ο ίδιος, ανέφερε ότι η «πρωθυπουργική ασπίδα προστασίας γύρω από τις περίεργες πρακτικές του υπουργού Άμυνας», αποδεικνύει ότι και αυτή η κυβέρνηση παίρνει μέρος στις «άγριες επιχειρηματικές κόντρες».

Η αναφορά του βουλευτή της ΔΗΣΥ στο υπόμνημα που έχει καταθέσει η εισαγγελέας κ. Τζίβα για την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. «Τον ερωτώ, με ποια διαδικασία και πώς έχει φτάσει το υπόμνημα της κυρίας εισαγγελέως στα χέρια του. Και απαιτώ τώρα απάντηση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Ο κ. Παπαθεοδώρου κάλεσε τον υπουργό να ανατρέξει σε δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων 15 ημερών, διότι έχει αναφερθεί.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για μεθόδους παρακράτους, σημειώνοντας πως ο Πάνος Καμμένος συνομίλησε 12 φορές με τον κ. Γιαννουσάκη και μάλιστα σε ώρες προχωρημένες. Προκύπτουν ενδείξεις σκηνικού παρακράτους, από οργανωμένη ομάδα με κυβερνητική κάλυψη αν όχι με κυβερνητική καθοδήγηση, υποστήριξε, σκηνικό που, όπως είπε, στήθηκε, όχι για να λάμψει η αλήθεια, αλλά για τη διάπραξη αδικημάτων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την έκβαση μιας δικαστικής υπόθεσης. Έβαλε, δε, στο «κάδρο» και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι πρέπει να απαντηθεί και τι έπραξε ο πρωθυπουργός για να αποτρέψει αυτή την παραδικαστική σκευωρία και να προστατεύσει τη δικαιοσύνη.

«Η υπόθεση διακινδυνεύει την ασφάλεια και το έργο της Δικαιοσύνης μόνο και μόνο για να πληγεί ένας υπουργός», δήλωσε από το Βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, είναι μία υπόθεση που πρέπει να γίνεται με κάποια μυστικότητα, ωστόσο τώρα θα έρθει στη δημοσιότητα, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Εξαπέλυσε, δε, επίθεση στην Νέα Δημοκρατία ότι τείνει να καταλογίζει στους άλλους δικά της ζητήματα και προσπαθεί να ανατρέψει και να υποσκάψει την κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη.

«Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώτος ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έκανε λόγο για «σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου», που στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό «την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη».

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, στόχος της πρότασής της είναι να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της «δύσοσμης» και «σκανδαλώδους» αυτής υπόθεσης, να διερευνηθεί δηλαδή, «ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα της εμπλοκής του κ. Καμμένου», «η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά σχέδια», «ποιες ήταν οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση με την εισαγγελική λειτουργό» που την ερευνά και ποια η σχέση με τον λιμενικό υπάλληλο Παναγιώτη Χριστοφορίδη, συνομιλίες του οποίου με τον ισοβίτη Ευάγγελο Γιαννουσάκη, έχουν δημοσιευθεί.

Αρχικά αναμένεται να μιλήσουν οκτώ εισηγητές από τα κόμματα και ένας ανεξάρτητος βουλευτής. Στη συνέχεια θα υπάρξει ενιαίος κατάλογος ομιλητών, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ενώ τον λόγο θα λάβουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πολιτικοί αρχηγοί που το επιθυμούν, και θα μιλήσουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και Δ. Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας πως «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια».

Ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε πως είναι γνωστό ότι οι διάφορες Επιτροπές εξαντλούνται στην ενοχοποίηση μεμονωμένων προσώπων και αποσπούν τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη εικόνα, είναι ο σφοδρός πόλεμος μεταξύ επιχειρηματιών.

Σχετικές ειδήσεις