ΚΟΜΜΑΤΑ

Σίγουρη η νίκη Τσίπρα, λέει ο γερμανικός Τύπος

Σίγουρη η νίκη Τσίπρα, λέει ο γερμανικός Τύπος

Σίγουρη θεωρεί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου, που όμως δεν παραλείπει να επισημάνει τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να πλήξυον την αξιοπιστία του κόμματος μετεκλογικά

Για πιθανή απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές κάνει λόγο η Deutsche Welle, η οποία προσθέτει πως πριν προλάβει να προφέρει τις λέξεις κρατική χρεοκοπία θα τον "υποβαθμίσουν" οι ψηφοφόροι.

Επίσης, για επικείμενη «απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα» κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επικρίνει ως ανεδαφικές τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρείται σίγουρη. Ωστόσο, το αν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο».

Στο ίδιο κείμενο ανφέρεται: «Ωστόσο, οι μελλοντικές εξελίξεις σύντομα θα προφτάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά ενδέχεται οι έλληνες ψηφοφόροι να υποβαθμίσουν αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των 'σκουπιδιών' πριν προλάβει να αρθρώσει κανείς τις λέξεις 'κρατική χρεοκοπία'. Επειδή ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ούτε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. Έχοντας τραφεί από τη μεγαλόστομη ρητορική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι προσδοκίες πολλών ψηφοφόρων για τον άνδρα που υπήρξε στην έως τώρα καριέρα του μόνο πολιτικός της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν μπορούν να υλοποιηθούν».

Δεν υπάρχει θέμα «Grexit» αναφέρει σημερινό σχόλιο της Rheinische Post. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, παρατηρεί: «η ευρωκρίση δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Ωστόσο, τώρα γίνεται και πάλι ορατή για το ευρύ κοινό. Οι Έλληνες συρρέουν στις τράπεζές τους, οι φωνές για έξοδο από τη ευρωζώνη δυναμώνουν. Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να τολμήσουν το πείραμα. Ένα Grexit θα έριχνε την Ελλάδα σήμερα -όπως και παλαιότερα- στο χάος κάτι που αντιλήφθηκε και ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας. Το ενδεχόμενο οι επενδυτές να κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ισπανία ή την Ιταλία δεν αποκλείεται παρά τους υφιστάμενους μηχανισμούς διάσωσης. Το ευρώ δεν θα το άντεχε. Η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και ένα περιορισμένης έκτασης κούρεμα χρέους ως υποβοήθηση είναι η καλύτερη λύση».

«Δεν θα έρθει η δραχμή» αναφέρει και η Tageszeitung του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι «κάποιοι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί, φοβούμενοι ότι η χώρα τους ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Τον Δεκέμβριο έκαναν αναλήψεις 2,5 δις ευρώ από τους λογαριασμούς τους, επειδή διαφάνηκε ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Αναμφίβολα, τα 2,5 δις είναι χρήματα. Αλλά μία πραγματική φυγή κεφαλαίων έχει άλλη όψη. Στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης τέθηκε σε κίνηση σχεδόν ένα τρις ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε από τις νότιες χώρες της κρίσης στο Βορρά. Το ενδιαφέρον δεν είναι λοιπόν ότι ορισμένοι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν ψύχραιμοι και δεν περιμένουν ότι θα πληρώνουν προσεχώς σε δραχμές. Η εκτίμησή τους είναι σωστή. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», υπογραμμίζει η αρθρογράφος.