ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Καμία υποστήριξη σε ΣΥΡΙΖΑ και Podemos

Ντράγκι: Καμία υποστήριξη σε ΣΥΡΙΖΑ και Podemos

Η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα νομισματικής χρηματοδότησης, δηλαδή χρηματοδότησης κρατών, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι έχει να πει για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει πολιτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία, σχετικά με τη χρηματοδότηση χωρών και τα χρέη τους, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

"Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν γνωρίζω τι ακριβώς προτάσεις έχουν καταθέσει. Όμως σήμερα εξετάσαμε όλα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που μπορεί να λάβει η ΕΚΤ. Μεταξύ αυτών είναι και η αγορά κρατικών ομολόγων από την ελεύθερη αγορά. Εάν όμως αυτό που θέλουν είναι η εφαρμογή νομισματικής χρηματοδότησης (σ.σ: η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ) τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συνθηκών, κάτι που δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο".

Αυτό που εν ολίγοις λέει ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων από την ελεύθερη αγορά για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, δηλαδή τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση ή τύπωμα χρήματος, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι είναι να πορχωρήσει σε νομισματική χρηματοδότηση, δηλαδή να χρηματοδοτήσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών με κινήσεις, όπως θα ήταν για παράδειγμα η αγορά κρατικών ομολόγων απευθείας από τον εκδότη (την κυβέρνηση κάθε χώρας) ή, ακόμη, η εξαγορά ενός μέρους του κρατικού χρέους και το "πάγωμα" αυτού του κομματιού για αποπληρωμή σε μεταγενέστερο χρόνο. Σημειωτέον, ότι η εξαγορά και το πάγωμα ενός μέρους του χρέους από την ΕΚΤ περιλαμβάνεται σε προτάσεις που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί από οικονομολόγους της αριστεράς ενώ αναφορές σε τέτοιου είδους κινήσεις έχουν γίνει και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός είναι ότι η νομισματική χρηματοδότηση απαγορεύεται με βάση τις συνθήκες, όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές και πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο απαγορευμένη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι και η ποσοτική χαλάρωση η οποία είναι και αυτή μια μορφή νομισματικής χρηματοδότησης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ΕΚΤ να την υιοθετεί ως μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Πηγή:newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις