ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μισά επιμελητήρια θα βάλουν λουκέτο

Τα μισά επιμελητήρια θα βάλουν λουκέτο

Το Eπαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας υποστηρίζει πως κινδυνεύουν να κλείσουν τα μισά επιμελητήρια της Ελλάδας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για την επιβίωση των επιμελητηρίων και όταν γίνουμε κυβέρνηση θα επαναφέρουμε την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια».

Με τη δήλωση αυτή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης αποτύπωσε τη θέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον επιμελητηριακό θεσμό, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, όπου ήταν επίσημος καλεσμένος.

Υποδεχόμενος τον κ. Σταθάκη, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε ότι: «από 1.1.2015 δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην εγγραφή και στις συνδρομές ενώ ετοιμάζεται η κατάθεση τροπολογιών για το νομικό πλαίσιο του θεσμού, από το υπουργείο Ανάπτυξης οι οποίες θα δώσουν οικονομική ανάσα στο θεσμό μέσω του Γ.Ε.ΜΗ. Στην ουσία όμως θα έχουμε μια άμεση μείωση εσόδων πάνω από 35%.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος, θα πρέπει να ψηφιστούν τροπολογίες ώστε να γίνει απογραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. και των ατομικών επιχειρήσεων, να γίνει ετήσιο το τέλος Γ.Ε.ΜΗ. και όχι εφάπαξ και να εκδοθεί υπουργική απόφαση για να καθοριστεί αναλογικά με το σχέδιο το τέλος Γ.Ε.ΜΗ. Όμως και όλα αυτά να γίνουν εκτιμάμε ότι, δυστυχώς, τα μισά επιμελητήρια δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν».

Ο κ. Σταθάκης, εκτός της διαβεβαίωσης για τη στήριξη των θέσεων των Επιμελητηρίων, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

- Ο επιμελητηριακός θεσμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα επιμελητήρια πρέπει να αναβαθμιστούν και να παίξουν ένα διευρυμένο ρόλο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά επιμελητήρια.
- Πρέπει να αναβαθμιστούν και να διευρυνθούν οι πόροι των επιμελητηρίων και όχι να συρρικνωθούν.
- Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας με αναδιάρθρωση των οφειλών και των δανείων των μικρομεσαίων και των πολιτών, βάση μιας οροφής εξυπηρέτησης του χρέους στο 35% του εισοδήματος.
- Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους μικρομεσαίους και τους φορολογουμένους στα 12.000 ευρώ.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά, εν μέρει, του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά με κύριο στόχο την άντληση εσόδων από τη φορολόγηση στις μεταβιβάσεις και την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων.
- Χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Ένα σταθερό σύστημα με απλές και δίκαιες αρχές και με κατανοητούς κανόνες.
- Διευκόλυνση της ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και ίδρυσης ενός θεσμού τύπου «ΚΕΠ» επιχειρήσεων για τη διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων με το δημόσιο.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα μειώσει αλλά ούτε θα αυξήσει τη φορολογία. Θα κάνει παρεμβάσεις στους συντελεστές ώστε να γίνει δίκαιη, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν τα πλούσια στρώματα που διαφεύγουν της φορολογίας επί δεκαετίες.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ