ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

«Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 10μηνο διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013» ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα μηνιαία στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «αυτό γίνεται χωρίς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα» ανακοινώνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2014 οι οφειλές προς ιδιώτες θα έχουν μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. Ευρώ. «Συνεπώς, η χώρα επιτυγχάνει, και εφέτος, τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Επιβεβαιώνεται έτσι ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, και αξιοπιστία στην υλοποίησή τους» καταλήγει στην ανακοίνωσή του .