ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κόκκινο το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015

Στο κόκκινο το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το έλλειμμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας εξαιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και των ασφαλιστικών εισφορών.

Στον κλάδο των συντάξεων, με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το έλλειμμα φτάνει τα 982,7 εκ. ευρώ και στα 40,8 εκ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα.

Σύμφωνα με τον οριστικό, ενοποιημένο προϋπολογισμό, τα έξοδα του ΙΚΑ εκτιμώνται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κρατική επιχορήγηση για τις συντάξεις είναι μειωμένη κατά 6,42% σε σχέση με το 2014 και 9,57% έναντι του 2013.

Μειωμένα υπολογίζονται και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, παρότι ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης είναι αυξημένος.

Τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του ΙΚΑ, θα είναι λιγότερα λόγω της μείωσης των εισφορών κατά 3,9%, από τον Ιούλιο του 2014.

Στον αντίποδα, προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για συνταξιοδοτική δαπάνη, καθώς καταγράφεται άνοδος του αριθμού των συνταξιούχων, βάσει των μέχρι τώρα αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Σχετικές ειδήσεις