ΚΟΜΜΑΤΑ

ΑΝΕΛ: Tο ελληνικό δίκαιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν παραγράφεται

ΑΝΕΛ: Tο ελληνικό δίκαιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν παραγράφεται

Για… φιλότιμη προσπάθεια ακύρωσης της εμφανούς στήριξης του Προέδρου της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ στο ελληνικό αίτημα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας του, κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθιστώντας σαφές πως «το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος ούτε παραγράφεται, ούτε αναστέλλεται».

«Είναι αρκούντως φιλότιμη, αν μη τι άλλο, η προσπάθεια του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ζάιμπερτ να ακυρώσει την εμφανή στήριξη του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο ελληνικό αίτημα για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε σχόλιό της για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις.

«Ο κ. Ζάιμπερτ συνειδητά επιδίωξε να υποβαθμίσει ότι ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γκάουκ με τις δηλώσεις του στη Sueddeutsche Zeitung αναγνώρισε απόλυτα την ηθική και πολιτική βάση του ελληνικού αιτήματος για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων», συνεχίζει η κα Χρυσοβελώνη και αυτό διότι, όπως προσθέτει «επί της ουσίας - κι αυτό σηματοδοτεί τη βαρύτητα των δηλώσεών του - ο κ. Γκάουκ υιοθέτησε τη ρητά διατυπωμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει».

«Όσο και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ζάιμπερτ επιχείρησε να προβεί σε ανασκευή των δηλώσεων του Γερμανού Προέδρου, δεν τα κατάφερε», εκτιμά η κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη και καταλήγει λέγοντας ότι για τους ΑΝΕΛ, το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, «ούτε παραγράφεται, ούτε αναστέλλεται».