ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γαλάζιο» θρίλερ νο.2: Βυθίζεται στο χάος η Νέα Δημοκρατία

«Γαλάζιο» θρίλερ νο.2: Βυθίζεται στο χάος η Νέα Δημοκρατία

Σε ένα σκηνικό που θα θύμιζε μάλλον παράσταση από το «Θέατρο του Παραλόγου» του Σάμιουελ Μπέκετ έχει εξελιχθεί η υπόθεση των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες βρίσκονται και πάλι στον «αέρα», με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ) να εμφανίζει σοβαρή αδυναμία ως προς το να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΩΝ-ΣΑΜΑΡΙΚΩΝ – ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ – ΕΚΛΟΓΕΣ; ΑΠΟ ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη Θόδωρος Αμπατζόγλου αποχώρησε χθες, Δευτέρα (01/12/2015) από τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ καθώς δεν θεώρησε ικανοποιητική την απαντητική επιστολή του Ανδρέα Παπαμιμίκου για το ζήτημα της δικαστικής παραπομπής της Infosolutions, της εταιρείας-φάντασμα που προκάλεσε το εκλογικό φιάσκο στις 22 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, η πλευρά Μεϊμαράκη διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως «η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι θεότητα», εννοώντας ότι όσο δεν εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στη ΝΔ στις 13 Δεκεμβρίου, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Σε περίπου ίδιο τόνο και θέση βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεργάτες του οποίου εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση κατά του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο», ενώ διεμήνυσαν: «Δεν μπορεί να ρισκάρει επουδενί η ΝΔ εδώ που φτάσαμε. Δική μας επιθυμία είναι να γίνουν οι εκλογές με σοβαρή εταιρεία να είναι εξασφαλισμένη η διενέργεια των εκλογών».

Αντίθετα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας απεύθυνε έκκληση για ενότητα και ψυχραιμία στο κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πάση θυσία, ώστε να μην τρωθεί το κύρος του κόμματος και η παράταξη βυθιστεί περαιτέρω στην εσωστρέφεια, ενώ με τη θέση αυτή φαίνεται να συμφωνεί και το επιτελείο του Άδωνι Γεωργιάδη.

Πάμε για Γενάρη;

Επί της ουσίας, και με δεδομένο το εκρηκτικό κλίμα που ενυπάρχει στους κόλπους της ΝΔ, το ενδεχόμενο οι εσωκομματικές εκλογές να μεταφερθούν τον Γενάρη δεν είναι πλέον και τόσο μακρινό.

Στο τραπέζι της ΚΕΦΕ παραμένουν δύο προσφορές: μία της Vodafone για εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου και μία της εταιρείας Unisystems για εκλογές στις 10 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που παρουσιάζει πλέον η «γαλάζια» παράταξη είναι τραγελαφική, αφού κανείς δεν θέλει να συμφωνήσει με κανέναν, τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα και οι διαφορές είναι – και φαίνονται – αγεφύρωτες. Σήμερα Τρίτη (01/12/2015) αναμένονται δύο κρίσιμες συνεδριάσεις, της ΚΕΦΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες θα προσπαθήσουν να βρουν την άκρη του νήματος στο λαβύρινθο της εσωστρέφειας που έχει χαθεί το κόμμα.

Ωστόσο, τίποτε δεν μοιάζει πλέον εύκολο και το «φλερτ» με τη διάσπαση ζεσταίνεται επικίνδυνα: ενδεικτικά, καλλιεργείται ένα σκηνικό πόλωσης, το οποίο μεταφράζεται ως μια άγρια κόντρα ανάμεσα στο στρατόπεδο των «καραμανλικών» και το αντίστοιχο των «σαμαρικών», με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να εξακολουθούν να απέχουν από τα πράγματα.

Η επιστολή Αμπατζόγλου και η απάντηση Παπαμιμίκου

Αυτό ακριβώς το εμφυλιοπολεμικό κλίμα διαφάνηκε χθες, μετά και την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον στενό συνεργάτη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Θόδωρο Αμπατζόγλου και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Η επιστολή του κ. Αμπατζόγλου προς τον κ. Παπαμιμίκο έχει ως εξής:

«Λάβαμε ειδοποίηση για τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ σήμερα Δευτέρα 30/11 και ώρα 6μ.μ. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ομαλή διεξαγωγή της όλης διαδικασίας εκλογής προέδρου, στην οποία συμμετέχουμε ως υποψήφιοι.

Έχουμε θέσει δύο ζητήματα τα οποία για εμάς έχουν εξαιρετική σπουδαιότητα:

Α) Ποιος είναι ο λόγος καθυστέρησης για την κατάθεση μήνυσης και αγωγής της ΝΔ κατά της έκπτωτης εταιρείας Infosolutions; Τονίζουμε ότι αποτελεί ομόφωνη απόφαση αλλά πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση. Οι Νεοδημοκράτες αναμένουν.

Β) Σε τι ακριβώς έγκειται το δηλωθέν κώλυμα του Γραμματέα του Κόμματος από τις εργασίες της ΚΕΦΕ στις οποίες οφείλει να προεδρεύσει βάσει του καταστατικού; Ποιο πρόβλημα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από την μόνιμη απουσία του;

Παρακαλούμε να έχουμε έγγραφη απάντηση επί των θεμάτων αυτών προκειμένου να διευκολυνθεί η παρουσία όλων μας στην ΚΕΦΕ με σκοπό να γίνουν εκλογές με νομιμότητα, διαφάνεια και εγκυρότητα.

Αυτή είναι η απαίτηση όλων των Νεοδημοκρατών και οφείλουμε να την σεβαστούμε».

Απαντώντας ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, τόνισε σε επιστολή του:

«Έλαβα σήμερα, 30/11/2015, την χωρίς ημερομηνία και υπογραφή, επιστολή σας, την οποία φροντίσατε, πριν μου τη στείλετε, να την δώσετε στη δημοσιότητα, με την οποία θέτετε δύο ζητήματα:

Επί του πρώτου ζητήματος, όπως πολύ καλά πρέπει να γνωρίζετε, αρμόδιος για την εντολή είναι ο Πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, έχει δώσει σχετικές εντολές στην Νομική Υπηρεσία του Κόμματος, η οποία χειρίζεται τα νομικά ζητήματα.

Επί του δεύτερου ζητήματος ο Πρόεδρος του Κόμματος έχει ζητήσει και έχει λάβει σχετική γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του Κόμματος.

Είναι πρόδηλο ότι όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουμε να σεβόμεθα τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και την ιστορία της».

Σχετικές ειδήσεις