ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Ωρα μηδέν στη ΝΔ - Ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός;

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Ωρα μηδέν στη ΝΔ - Ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός;

Πάνω από 280.000 πολίτες έχουν προσέλθει μέχρι στιγμής στις κάλπες με αφορμή τον 2ο γύρο τωνεσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, με τους«γαλάζιους» εκλογείς να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στονΒαγγέλη Μεϊμαράκηκαι τονΚυριάκο Μητσοτάκη.Στο 20%-23% κυμαίνεται η αποχή - Ζωντανά όλες οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις 23:00.

Το Newsbomb.gr θα σας μεταδώσει πρώτο, έγκυρα και έγκαιρα το αποτέλεσμα του β' γύρου των εκλογών και συγκεκριμένα ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Με βάση τα στοιχεία που δίνει η ΝΔ, έχουν στηθεί συνολικά 1.290 κάλπες σε 883 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια.

Όσοι προσέρχονται για να ψηφίσουν, πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι κατά τόπους Εφορευτικές Επιτροπές δίνουν στους εκλογές τρία (3) συνολικά ψηφοδέλτια: ένα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα λευκό.

Η διαδικασία μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας, με μεμονωμένα επεισόδια, όπως αυτό που σημειώθηκε σε εκλογικό τμήμα στη Νέα Φιλαδέλφεια με ομάδα αντεξουσιαστών που πέταξε μπογιές, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η εκλογική διαδικασία.

epeisodia3

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «ομάδα Ρουβίκωνας».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα επεισόδια που δημοσίευσε το orizontes.gr στη gallery του Newsbomb.gr

Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μέχρι τις 12.30 είχαν λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ περίπου 80.000 ψηφοφόροι. Αντίστοιχα, την ίδια ώρα στον α' γύρο, είχαν ψηφίσει περίπου 105.000 ψηφοφόροι, δηλαδή παρατηρείται αποχή της τάξεως του 20-23% η οποία, όπως σημειώνουν, θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη.

Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η συμμετοχή του κόσμου που θα αναδείξει μεταξύ Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, το ποιος θα αναλάβει το «τιμόνι» του κόμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Απόστολο Τζιτζικώστα (20,4%) και Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%).

Στα τελευταία μηνύματα των δύο υποψηφίων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη ΝΔ πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση. Η ΝΔ είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο», έγραψε.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε την ψήφο των πολιτών. «Ζητώ την ψήφο σου για να κάνουμε πάλι τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, και μετά τη μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στον α' εκλογικό γύρο της 20ης Δεκεμβρίου, η ΝΔ, για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 2009, θα εκλέξει πρόεδρο με απευθείας ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους της. Στην εσωκομματική αυτή διαδικασία που θα αναδείξει τον 9ο κατά σειρά πρόεδρο στην 41χρονη ιστορία του κόμματος.

Ποιος προηγείται μέχρι αυτή την ώρα; - Τι λένε τα επιτελεία των υποψηφίων;

Μεγάλες ανατροπές της τελευταίας στιγμής διαβλέπουν οι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές για τις εκλογές της ΝΔ από τις ενδείξεις που λαμβάνουν μέσω των κρίσιμων περιφερειών - Τι δείχνει η προσέλευση του κόσμου μέχρι αυτή την ώρα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (09/01/2016) αρκετοί προέβλεπαν άνετη επικράτηση του ενός εκ των δύο υποψηφίων, σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και η διαδικασία δείχνει πως θα μετατραπεί σε ντέρμπι.

Συγκεκριμένα, ο ένας εκ των δύο υποψηφίων φαίνεται να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στο λεκανοπέδιο της Αττικής που «ισοφαρίζουν» τη... χασούρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όχι, τελικά αυτός ο 2ο γύρος των εκλογών δεν θα είναι περίπατος όπως κάποιοι εκτιμούσαν και μάλλον δεν θα έχουμε ποσοστά του... 65%, όπως αρκετοί ήλπιζαν μέχρι χθές.

Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες σε επίπεδο ρεπορτάζ.

Μείνετε συντονισμένοι στο Newsbomb.gr - θα σας ενημερώνουμε λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις.

09:30 πμ - Πλακιωτάκης: Και οι δύο υποψήφιοι μπορούν να νικήσουν τον Τσίπρα

Την άποψη ότι τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε σήμερα, ημέρα εκλογών της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιάννης Πλακιωτιάκης.
Ο κ. Πλακιωτάκης κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, υποστήριξε ότι και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος είναι ικανοί και άξιοι.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία ώστε να κάνουμε τη Ν.Δ. μία μεγάλη, δυνατή, σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους και κατέληξε: «Με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την πορεία της παράταξης στο μέλλον».

09:55 πμ - Χωρίς δηλώσεις ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής

Χωρίς να κάνει προχωρήσει σε δηλώσεις ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε στις 9.55 το πρωί, στο εκλογικό τμήμα που στεγάζεται στο παραδοσιακό κτήριο του Δήμου στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και 25ης Μαρτίου.

karamanlis copy

Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνάς Σαμαντζίδης, ο προκάτοχος του Βάκης Φραντζής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κι άλλα μέλη και στελέχη του κόμματος που αντάλλαξαν χειραψίες και ευχές για το νέο χρόνο.

10:30 πμ - Κυρ. Μητσοτάκης: Ενωμένη και ανανεωμένη η Ν.Δ. τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία εκτός από ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στην Κηφισιά.

mitsotakis ekloges

«Σήμερα, ξημερώνει μία νέα μέρα για τη Ν.Δ. και την Ελλάδα» υποστήριξε και ευχαρίστησε όλους τους νεοδημοκράτες που προσέρχονται μαζικά στην κάλπη.

Η διαδικασία, συνέχισε, εξελίσσεται ομαλά χωρίς καθυστερήσεις.

«Η νέα κεντροδεξιά πολύ σύντομα θα προτάξει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Σήμερα ξημερώνει μία νέα μέρα για τη Ν.Δ. και την Ελλάδα

Νωρίτερα, αμέσως μετά το άνοιγμα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με λιτό μήνυμα στο Twitter σχολίασε τη σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

«Σήμερα ξημερώνει μία νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

12:00 Σαμαράς: Η παράταξή μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε

Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι προσήλθε στο εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά ο Αντώνης Σαμαράς, όπου και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

samaras

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους έξω από το εκλογικό τμήμα ανέφερε: «Η παράταξη μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει αν πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα».

12:30 Μεϊμαράκης: Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το εκλογικό κέντρο του ΕΒΕΑ όπου βρέθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», ενώ διεμήνυσε πως «νικητές είναι όλοι και έτσι θα βαδίσουμε».

meimarakis

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος επισκέφτηκε το εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο ΕΒΕΑ για να ενημερωθεί για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας, υπογράμμισε πως «σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή» για την παράταξη.

«Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν η ΝΔ να γυρίσει σελίδα» συνέχισε.

«Το κόμμα από αύριο θα ξεκινήσει μία νέα πορεία, θα δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο να ανακτήσει την αξιοπιστία των πολιτών» κατέληξε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Ελληνοφρένεια» με τον...Μεϊμαράκη

Ο γνωστός «τσολιάς» της «Ελληνοφρένειας» την... έστησε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έξω από το ΕΒΕΑ, με τον υποψήφιο για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας να το... απολαμβάνει!

meimarakis2

Δείτε το σχετικό βίντεο του Cnn.gr

13:00 - Τζιτζικώστας: Από αύριο θα δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι

Μήνυμα ενότητας, για την επόμενη μέρα των εκλογών της Νέα Δημοκρατίας, έστειλε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

tzitzikostas

«Από αύριο το πρωί θα δουλέψουμε, όλοι μαζί ενωμένοι, σκληρά, προκειμένου να ξανακάνουμε τη ΝΔ μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα συνομιλεί με την κοινωνία. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει σύντομα μια ρεαλιστική και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από την επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε ξανά την ελπίδα στην Ελλάδα και τους Έλληνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πού ψηφίζω - Τι πρέπει να γνωρίζω

Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή κάθε πολίτης που έχει δικαίωμα ψήφου με βάση το νόμο και είχε ψηφίσει στον α' γύρο των εκλογών στις 20 Δεκέμβρη.

Προσοχή: Εάν κάποιος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του Δεκέμβρη, δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΝΔ

Αναλυτικότερα, οι έξι οδηγίες της ΚΕΦΕ έχουν ως εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

2. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

3. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για τη διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

4. Κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

5. Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.

6. Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ TWITTER

Σχετικές ειδήσεις