ΚΟΜΜΑΤΑ

Αιχμές Βενιζέλου κατά της ΕΕ

Αιχμές Βενιζέλου κατά της ΕΕ

«Εάν εγώ δραματοποιούσα θεατρικά και επικοινωνιακά τη δική μου διαπραγματευτική εμπειρία που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα και στο μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θα γινόμασταν μια όπερα, μια ροκ όπερα τύπου Εβίτα. Αλλά δεν είναι ούτε ο χαρακτήρας μου ούτε η αντίληψη μου για τα πράγματα τέτοια. Δεν μπορώ να κάνω αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης ακόμη και ο κ. Τσακαλώτος», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγ. Βενιζέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το οποίο μας είχαν πει στις Κάννες είναι ότι αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα, να κάνετε δημοψήφισμα “ναι η όχι στο ευρώ”».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει», επισημαίνοντας ότι δεν απέτρεψε ένα δημοψήφισμα για το δεύτερο πρόγραμμα. «Οι εταίροι είχαν διαμηνύσει στην Ελλάδα πως , τι δημοψήφισμα και να κάνετε εμείς θα το εκλάβουμε ως δημοψήφισμα “ναι ή όχι στο ευρώ”», τόνισε.

Εξηγώντας γιατί δεν μπορούσε να διενεργηθεί δημοψήφισμα με αυτό το δίλημμα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «θα καταστρεφόμασταν καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχε οικονομία, δεν θα υπήρχε τίποτα όρθιο». Είπε ότι ως υπουργός Οικονομικών τότε, δεν μπορούσε να μην πει την αλήθεια, «ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα “ναι ή όχι στο ευρώ”». Πρόσθεσε πως με αυτό «συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της ίδια μέρας λέγοντας ότι όπως ορθά είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι μετέτρεψε «βίαια» το «όχι» σε «ναι». «Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στο δημοψήφισμα του Ιουνίου; Ψηφίστε άφοβα "όχι" γιατί το "όχι" δεν είναι "όχι" στο ευρώ. Για να μην εκληφθεί το δημοψήφισμα ως "όχι" στο ευρώ πήρε μόνος του το "όχι"» κ το έκανε με βίαιο τρόπο "ναι"», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση να ψηφιστεί με 180 ψήφους το πρώτο μνημόνιο

Σχετικά με την πρότασή του να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με 180 ψήφους, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «όταν αυτό το έθεσα στον κ. Παπανδρέου» και πως «η αντίδρασή του ήταν τέτοια που μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω ξαφνικά στην ολομέλεια της βουλής, να πάω στα κυβερνητικά έδρανα και να κάνω μια παρέμβαση η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό». Συνέχισε λέγοντας: «Κερδίσαμε έτσι ένα δίωρο περίπου το οποίο ήταν πολύ κρίσιμο και προκλήθηκε μια νευρικότητα, ένας πανικός στη Ν.Δ. γιατί θα ετίθετο προ ενός πάρα πολύ συγκεκριμένου και σκληρού εθνικού διλήμματος».

Ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε μια σύσκεψη των βασικών στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης και επικράτησε η αντίληψη που υιοθέτησε και ο ίδιος, «πως πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας διότι η Ν.Δ. μπορεί να μην συμπράξει αλλά κυρίως διότι όλοι πίστεψαν ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ 9 μηνών – 1 χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα ανασυγκροτηθεί, θα ξεπεράσει την κρίση και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει το ΠΑΣΟΚ να το κερδίσει μόνο του».

«Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε τότε στο πολιτικό σύστημα, θα έλεγα γενικότερα, αίσθηση του μεγέθους και του βάθος της κατάστασης», πρόσθεσε.

Αιχμές κατά της Ε.Ε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι κύκλοι της Ε.Ε «δεν θέλανε να έχουνε μια Ελλάδα η οποία είναι θεσμικά ισότιμη και ταυτόχρονα ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο συγκρίνεται με το , το Γερμανικό, Γαλλικό, το Ιταλικό, το Βρετανικό». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θέλουν μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, αλλά μια Ελλάδα η οποία να έχει ως ομόλογό της και ως συγκρίσιμες χώρες άλλες που είναι εντός ευρωζώνης. Την Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία».