ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμός στη Βουλή για τη Θάνου: Άναψε «φωτιές» η διάταξη για το ασυμβίβαστο

Χαμός στη Βουλή για τη Θάνου: Άναψε «φωτιές» η διάταξη για το ασυμβίβαστο

Η διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου, με την οποία καθιερώνεται αναδρομικά το ασυμβίβαστο σε βάθος 5ετίας, των μελών της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με «οποιαδήποτε προηγούμενη κυβερνητική ιδιότητα» και με την οποία οδηγείται σε παραίτηση η πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής Βασιλική Θάνου, πυροδότησε το κλίμα στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

Η ίδια η κ. Θάνου, παίρνοντας το λόγο και επικαλούμενη ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα, χαρακτήρισε τη διάταξη, «άκρως φωτογραφική» και αντισυνταγματική, με στόχο την εκπαραθύρωση της ίδιας και των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ.

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Κώστας Τζαβάρας αντέτεινε ότι είναι η διάταξη εναρμονίζεται με το ενωσιακό δίκαιο και επέμεινε ότι ήταν παράνομος ο διορισμός της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

«Είναι άκρως φωτογραφική η διάταξη. Πιο φωτογραφική δεν μπορούσε να είναι. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται και από το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο και από το Σύνταγμα», υποστήριξε η κ. Θάνου.

«Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που ορίζει σαφώς ότι για το σκοπό της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας των ανεξάρτητων αρχών, πρέπει για το διορισμό των μελών τους να ισχύει ο εκ των προτέρων νόμος μέχρι τη λήξη της θητείας τους», ανέφερε.

Παράλληλα, καταλόγισε σκοπιμότητα στη κυβέρνηση ότι δεν έστειλε την επίμαχη διάταξη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για επεξεργασία, αλλά έσπευσε, όπως είπε, εν μέσω Αυγούστου να την περάσει.

«Ζητούμε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, να τεθεί στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είναι καθ’ ύλην αρμόδια και να προστεθεί η μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι τα ήδη υπηρετούντα μέλη δεν καταλαμβάνονται από τη διάταξη και παραμένουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους», τόνισε η κ. Θάνου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ υπεραμύνθηκε της διάταξης επιμένοντας στην άποψη ότι ο διορισμός της από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν παράνομος.

«Πράγματι με το άρθρο 12 παράγραφος 3 του νόμου 3959/2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πείσει τους συνομιλητές της σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι αυτή η τόσο σημαντική θέση του προέδρου και αντιπροέδρου δεν θα επιλέγεται από την εκτελεστική εξουσία αλλά από τη Βουλή. Απαιτεί ομοφωνία της Βουλής ή τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Όμως, παρόλο που υπάρχει από το 2011 ο νόμος με διάφορα αίολα επιχειρήματα η προηγούμενη κυβέρνηση σας διόρισε χωρίς απόφαση της Βουλής. Προσωπικά είχα αντίρρηση στη Διάσκεψη των Προέδρων που γνωμοδότησε υπέρ του διορισμού σας γιατί είναι παράνομος, δεν έγινε από τη Βουλή αλλά με απόφαση της πλειοψηφίας που στήριζε την κυβέρνηση», αντέτεινε ο κ. Τζαβάρας.

«Είχατε ειδική σχέση με τον αρχηγό σας, του παρείχατε υπηρεσίες αμισθί ως προϊσταμένη στο γραφείο πρωθυπουργού. Το δώρο είναι […] μορφή συναλλαγής γιατί εμπεριέχει την υποχρέωση της ανταπόδοσής του», σημείωσε ο κ. Τζαβάρας ενώ συμπλήρωσε:

«Η αμισθί παροχή υπηρεσιών σας στον πρωθυπουργό δεν σας δημιουργεί τουλάχιστον την ιδιαίτερη τάση να ανταποκριθείτε σε κάποια ανταπόδοση στον πρωθυπουργό; Το χειρότερο που μας λέτε είναι ότι χθες η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή που έχει μεγάλη σημασία για τον υγιή ανταγωνισμό συνεδρίασε έκτακτα και λέει να αποσύρουμε τη διάταξη γιατί δεν συμφωνείτε να υπάρχει αμεροληψία σε αυτούς που παίρνουν θέση προέδρου και αντιπροέδρου στην Επιτροπή…».

Στην αναφορά αυτή του κ. Τζαβάρα αντέδρασαν τόσο η κ. Θάνου όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλήθεια δεν χρειάζεται τη συνηγορία κανενός. Αυτή η αντίδρασή σας δείχνει ακριβώς αυτό που λέω. Με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζετε την σοβαρότητα του ερωτήματός μου. Το γεγονός ότι είχε η κ. Θάνου αυτή τη σχέση με τον πρωθυπουργό, αμισθί, ότι τοποθετήθηκε στην Επιτροπή όχι με την θεσμική εγγύηση της αμεροληψίας του νόμου ούτε βάσει της διάταξης που υπάρχει σε όλα τα κράτη, βρίσκει άστοχη τη ρύθμιση; Αν το πρόβλημά της είναι η αναδρομικότητα, με ποιο άλλο τρόπο στο μέλλον μπορεί να αποτραπεί ώστε να μην έχουμε πρόσωπα που έχουν θέμα μεροληψίας με συγκεκριμένη παράταξη;».

Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, που χαρακτήρισε υποκριτικές τις ενστάσεις του κ. Τζαβάρα για το πρόσωπο της κ. Θάνου.

«Ο κ. Κυριτσάκης (πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού) που είχε συνεργάτη τον κ. Μυλωνάκη ο οποίος την ίδια στιγμή ήταν και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτό δεν έχει σχέση;» αντέτεινε ο κ. Πολάκης.

Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι, βάσει της ενωσιακής νομολογίας, σε περίπτωση που αλλάξουν οι όροι ή ο τρόπος επιλογής των μελών της, είναι απαραίτητο, για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης της θητείας τους, να υπάρχει μεταβατική διάταξη.

«Με ψήφισαν τα δύο κυβερνητικά κόμματα αλλά και άλλα δύο. Το κόμμα σας δεν με ψήφισε και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”. Ο διορισμός μου είναι καθόλα νόμιμος. Επί 42 χρόνια διατέλεσα δικαστής, κανείς δεν εξέφρασε ψόγο για την αμεροληψία μου ως προέδρου του Αρείου Πάγου ή για τις υπηρεσίες μου αμισθί στο γραφείο του πρωθυπουργού. Αποδέχθηκα την πρόταση για πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι θέλησα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο την εμπειρία που είχα αποκομίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια», ανταπάντησε η κ. Θάνου.

«Ο προηγούμενος πρόεδρος διορίστηκε με την ίδια διαδικασία που διορίστηκα εγώ και έμεινε μέχρι τη λήξη της θητείας του. Γιατί αυτά που προσάπτεται στο πρόσωπό μου δεν τα είπατε και για τον προηγούμενο πρόεδρο της Επιτροπής;» ανέφερε.

«Τα σημερινά μέλη της Επιτροπής ασφαλώς και διαθέτουν αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Κανείς δεν βρέθηκε να μας προσάψει το παραμικρό για μεγάλες υποθέσεις. Μας επιβεβαιώνετε έτσι την υποψία ότι είναι άκρως φωτογραφική και στοχευμένη η διάταξη γιατί δεν ενδιαφερθήκατε για καμία άλλη από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές εκτός από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ουδέποτε, ούτε εγώ ούτε μέλος της οικογένειάς μου -έχω τρία παιδιά- αναμειχθήκαμε στην πολιτική ή ήμασταν μέλος κόμματος. Κανείς δεν μπορεί να μου προσάψει ότι έχω κομματική ταμπέλα», είπε η κ. Θάνου επιμένοντας ότι «δεν μπορεί να τρέξει αναδρομικά το κώλυμα».

Την έντονη αντίδραση της εισηγήτριας του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα, προκάλεσε η αναφορά του κ. Τζαβάρα για «κοσμοπολίτικο πιθηκισμό» η οποία τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη και να διαγραφεί από τα πρακτικά. Ωστόσο, ο κ. Τζαβάρας αρνήθηκε και επέμεινε στο χαρακτηρισμό του, ενώ η κ. Σακοράφα έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά.

«Δεν ανακαλώ τίποτα, δεν είχε καμία προσωπική αιχμή, να πάμε στα δικαστήρια», σχολίασε ο κ. Τζαβάρας.

Διαβάστε επίσης

Συντάξεις: Αυτό θα είναι το ανώτατο όριο – Από το Σεπτέμβριο οι ρυθμίσεις

«Εξοικονομώ κατ΄Οίκον»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Διαφορετική ημερομηνία για κάθε περιοχή

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων