ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΟΗΕ: Η πρόταση Μητσοτάκη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Σύνοδος ΟΗΕ: Η πρόταση Μητσοτάκη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Στη Νέα Υόρκη με βαριά ατζέντα το υπουργείο Εξωτερικών
INTIME NEWS

Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, θα προαναγγείλει κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται από την Κυριακή (22/09) στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα.

Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Σε αυτό το πνεύμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις ενέργειες της χώρας μας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έφθασαν στο ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη λίγο μετά τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Το πρωί, θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια συνάντηση της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Δράση που συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει στη Σύνοδο.

Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αντώνης Διαμαντάρης.

Ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκης που έφθασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής.

Οι επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στη Νέα Υόρκη αναμένεται να συναντηθεί κατά σειρά, με τον CEO της JP Morgan Chase και με τους ηγέτες της Κολομβίας, της Αλβανίας, του Κοσσόβου, της Παλαιστίνης και της Σερβίας, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Washington Post.

Η ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών

Με μαραθώνιο στοχευμένων επαφών αρχίζει από σήμερα, Δευτέρα (23/09) και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις εργασίες της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα ολοκληρωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και του στενού πυρήνα της ΕΕ, επιδιώκει να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αυστηρά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας στοχεύει, σταθερά και μεθοδικά, μέσα από το πλέγμα των διμερών σχέσεων και των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η σύγχρονη Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι που θα αναδειχθεί, όπως της αξίζει, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη διεθνή κοινότητα.

Πρόκειται για μια ευκαιρία προβολής των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για μια ευκαιρία πραγματοποίησης επαφών με υψηλούς αξιωματούχους χωρών με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει συχνά την ευκαιρία να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι, όπως είναι επί παραδείγματι οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για την αποτελεσματική προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο 2025-2026.

Με δεδομένη, επίσης, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, η ελληνική διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο, σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Γενική Συνέλευση για τη μεταφορά συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους συνομιλητές μας.

Μαραθώνιος επαφών για τον Νίκο Δένδια

Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα σημαντικών επαφών, συναντήσεων και συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Ν. Δένδιας αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντησή του με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, συναντήσεις με τους ομολόγους του Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας στο πλαίσιο του τετραμερούς σχήματος συνεργασίας, καθώς επίσης να προωθήσει και τις τριμερείς συνεργασίες, μαζί με την Κύπρο, με την Αίγυπτο και την Αρμενία. Περαιτέρω, θα ανταλλάξει απόψεις, μεταξύ άλλων, με τους Γενικούς Γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς και με τους ΥΠΕΞ, Κύπρου, Ιορδανίας, Λιβύης, Κατάρ, ΗΑΕ, Βραζιλίας και Νορβηγίας. Κατά τις εκεί επαφές του, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψει μνημόνιo οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών διαβουλεύσεων με την Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και αναδυόμενη οικονομία.

Ακόμη, ο Ν. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο του Διατλαντικού Δείπνου που διοργανώνει ο τελευταίος, μόλις λίγες ημέρες πριν τον υποδεχθεί στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου. Θα προεδρεύσει επίσης της άτυπης συνάντησης εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), καθώς η χώρα μας ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού για το τρέχον εξάμηνο.

Παράλληλα, η Ελλάδα, όπως αναφέρουν επίσης οι διπλωματικές πηγές, θα είναι παρούσα σε μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ή επ' ευκαιρία αυτής, συμβάλλοντας ενεργά στη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις τις εποχής μας. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα η ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Η ελληνική αποστολή θα έχει επίσης ενεργή συμμετοχή σε συναντήσεις και εκδηλώσεις μεταξύ άλλων σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Πέθανε διάσημος ηθοποιός (pics)

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι δύο υπερτυχεροί που κέρδισαν τα 7.000.000 ευρώ - Πού συμπληρώθηκαν τα δελτία

Σχετικές ειδήσεις