ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θολό τοπίο η ψήφος ομογενών: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών

Θολό τοπίο η ψήφος ομογενών: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών

Στις εθνικές εκλογές του 2023 θα κληθούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία, την Αφρική ή όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους χωρίς να είναι αναγκασμένοι να έρθουν στην Ελλάδα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις πρεσβείες ή τα ελληνικά προξενεία στις χώρες που διαμένουν μόνο στις ευρωεκλογές, γιατί στην περίπτωση αυτή η εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας είναι μια και ενιαία.

Επομένως, είναι πιο εύκολο να καταμετρηθεί η ψήφος των ομογενών.

«Στόχος» οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω οικονομικής κρίσης

Η κεντρική φιλοσοφία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, και του αρμόδιου υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος θα εισηγηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι ο συγκεκριμένος νόμος να στοχεύει τις 500.000 των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης και δεν μπορούν να ψηφίσουν στερούμενοι το δικαίωμα της εκλογής.

Ο νόμος απευθύνεται στην ουσία σε αυτούς αλλά και στους ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια πρώτης γενιάς και όχι δεύτερης ή τρίτης -αρκετοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν και ελληνικό διαβατήριο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr