ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή – Τσίπρας: Δειλός ρεβανσισμός η παραπομπή Παπαγγελόπουλου - Θα σας πάμε μέχρι τέλους

Βουλή – Τσίπρας: Δειλός ρεβανσισμός η παραπομπή Παπαγγελόπουλου - Θα σας πάμε μέχρι τέλους

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στην ουσία, το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Το πρόβλημά της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνησή μας, για να εκφράσει το αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια και κράτος δικαίου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να παραπέμψει -για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου- έναν πρώην Υπουργό σε ειδικό δικαστήριο, όχι γιατί έχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πολιτική δειλία, μιας και επέλεξε να απουσιάζει από τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή. «Δεν γνωρίζω αν ο κ. Μητσοτάκης στη πραγματικότητα σέρνεται σε αυτή την ιστορία από την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Αλλά εφόσον επέλεξε να απουσιάζει από τη σημερινή διαδικασία, η απουσία του συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία. Αν είναι μία φορά δειλός ο κ. Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτοί που το βάλανε στα πόδια, προκειμένου να προλάβουν το κουκούλωμα, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους δικαστές, στήνουν καταστάσεις αξιοποιώντας την πλειοψηφία τους στην Βουλή.

«Διαπράττετε μέγιστη προσβολή και βαναυσότητα, στοχοποιώντας τον πολιτικό σας αντίπαλο επειδή είχε το θάρρος να σας ελέγξει και την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια. Πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ πως προσπαθεί να... φοβίσει το νοικοκύρη. «Όλοι κατά καιρούς κάνουμε χρήση της παροιμίας "φωνάζει ο κλέφτης", αλλά για πρώτη φορά εσείς κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε το νοικοκύρη και μάλιστα με ειδικά δικαστήρια. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν το αποτόλμησε αυτό. Και μάλιστα ενώ η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή. Με εν εξελίξει ποινική δίωξη σε ένα πρώην υπουργό και υπό διερεύνηση για άλλους δυο ακόμη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δεν μιλάμε δηλαδή για μια υπόθεση που τελεσιδίκησε, σας βρήκε αθώους και σας πνίγει το δίκιο. Μιλάμε για μια υπόθεση που η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη είναι εν εξελίξει. Και εσείς προκειμένου να τη προλάβετε. Προκειμένου να τη κουκουλώσετε. Προκειμένου να τρομοκρατήσετε τους δικαστές, στήνετε ειδικά δικαστήρια αξιοποιώντας τη πλειοψηφία που έχετε στη Βουλή».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε για μια ακόμη φορά πως το κόμμα του είναι αποφασισμένο να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. «Είμαστε αποφασισμένοι! Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους αγώνες μας κατά της διαφθοράς. Είμαστε υπέρ κάθε διερεύνησης και σας προκαλούμε: Κάντε εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο. Ό,τι σας ταιριάζει. Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους».

Όσον αφορά τη δική του μη παραπομπή, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η ΝΔ δεν το παρέπεμψε γιατί φοβήθηκε τον εξευτελισμό της. «Το πρόβλημά σας δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος. Είναι το εξιλαστήριο θύμα. Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας «ευχαρίστησε» την κυβέρνηση καθώς, όπως τόνισε, η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ευκαιρία για «να θυμηθεί ο ελληνικός λαός τι εστί Novartis», παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς που σύμφωνα με τον ίδιο συνηγορούν στην ύπαρξη σκανδάλου.

ΔΕΙΤΕ LIVE: