ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Η τουρκική επίθεση στη Συρία μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων

Κουμουτσάκος: Η τουρκική επίθεση στη Συρία μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων
Intime

Για τα δυσοίωνα σενάρια αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές ενημέρωσε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος την Βουλή εξηγώντας ότι η ανάφλεξη της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας θα προκαλέσει νέο κύμα προσφυγικών ροών.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ο Γιάννης Μουζάλας συζήτησαν σε κλίμα ηπιότητας στη Βουλή την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα θέλει να επιδείξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση καθώς το πρόβλημα υπερβαίνει τα κόμματα.

«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιάννη Μουζάλα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκική εισβολή στη Συρία: Τουλάχιστον 277 νεκροί - Απειλές Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως το πρόβλημα ξεπερνάει τις δυνατότητες της Ελλάδας και πως ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα με επιτακτικό τρόπο στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα αν το κρίνουμε να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε» δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

Απαντώντας στον κ. Μουζάλα πως « η ολιγωρία της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών με αποτέλεσμα ο πληθυσμός στο Κέντρο της Μόριας από 5.300 άνθρώπους να εκτιναχθεί σε 13.000» ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε «ετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εσωτερικά και εξωτερικά. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο πιθανής έξαρσης μεταναστευτικού -προσφυγικού και πρέπει να είμαστε σοβαροί» είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά η οποία κάνει επιβεβλημένη τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης υπήρχε σχεδόν 100% περισσότερος πληθυσμός από τη δυνατότητα του κέντρου (5500 άνθρωποι με δυνατότητα για 3100), ενώ στη Σάμο ήταν 500% πάνω από τη δυνατότητα του κέντρου «και πάνω σε αυτή την κατάσταση ήρθαν νέες ροές»τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «μία διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική διαδικασία ασύλου η δυνατότητα κράτησης. Η πρόκληση αυτή θα πάρει πιο έντονες μορφές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψήφος αποδήμων: Κρίσιμα τετ-α-τετ Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή

Ισχυρή έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας

Σχετικές ειδήσεις