ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητά η κ. Αυγερινοπούλου

Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητά η κ. Αυγερινοπούλου

Ερώτηση αναφορικά με τις χαμηλές τιμές του ελληνικού ελαιολάδου και τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας κατέθεσε η Βουλευτής Επικρατείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα σημερινά επίπεδά τους δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τα έξοδα παραγωγής για ένα βασικό αγροτικό προϊόν της Ηλείας και της Ελλάδας.


Μάλιστα σε δημοπρασίες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,429 ευρώ το κιλό με όλες τις ενδείξεις να φανερώνουν ότι θα μειωθεί περαιτέρω.

Οι τιμές του ελαιολάδου μειώνονται χρόνο με το χρόνο με αποτέλεσμα συχνά, η παραγωγή να παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες.

Ταυτόχρονα οι εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις συνεχίζονται, ζημιώνοντας τους Έλληνες παραγωγούς και καθιστώντας την ελαιοπαραγωγή οικονομικά ασύμφορη.

Επιπλέον, ειδικά οι Ηλείοι ελαιοπαραγωγοί αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με διάφορες καλλιέργειες, τόσο το καλοκαίρι λόγω της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli, όσο και κατά την έναρξη του χειμώνα με έντονες κακοκαιρίες, που έπληξαν ανεπανόρθωτα τις καλλιέργειες πατάτας, αλλά και ελαιόδεντρων.

Η πώληση ελαιολάδου άλλωστε σε καλές τιμές αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους αγρότες ολόκληρης της Ελλάδας και της Ηλείας να καλύψουν έξοδα, που προκλήθηκαν από τη μη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και από τις αυξημένες δαπάνες παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του ελληνικού ελαιολάδου στις ξένες αγορές, καθώς και όλες εκείνες τις ενέργειες στήριξης των ελαιοπαραγωγών της χώρας.