ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμός στην Προανακριτική για Novartis: Οι απειλές για… Κούγκι και η ενεργοποίηση του φρούραρχου

Χαμός στην Προανακριτική για Novartis: Οι απειλές για… Κούγκι και η ενεργοποίηση του φρούραρχου
INTIME NEWS

Ακραία πόλωση και κλίμα έντασης επικρατεί στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis.

Τα… αίματα άναψαν όταν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής υπέβαλλαν αίτημα εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την σύνθεση της προανακριτικής καθώς, θεωρούν ότι αποτελούν πρωτεργάτες των πολιτικών μεθοδεύσεων που οδήγησαν στην δίωξη των δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, oι φωνές «ντροπή», «ως εδώ και μη παρέκει» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής.

Οι πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, απείλησε ότι θα εφαρμόσει το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης των συνεδριάσεων που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν το ΚΙΝΑΛ διατύπωσε το αίτημα εξαίρεσης, αντέδρασε ο Γιάννης Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης. «Ζητάμε έγγραφα και λέτε ότι θα τα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε», είπε και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λάβει τα έγγραφα των δικογραφιών των υπό διερεύνηση υποθέσεων. «Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα. Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία ντροπή σας . Ξεφτιλίζεις ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Ραγκούσης.

Η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η «αποβολή» των δύο βουλευτών είναι παράνομη, πως αποτελεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και απειλεί να τινάξει την διαδικασία στον αέρα. Μάλιστα, οι απειλές ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μετατρέψει την επιτροπή σε «Κούγκι», έθεσαν σε… ετοιμότητα ακόμα και τον φρούραρχο.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθαρίζουν ότι οι απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα τους αναγκάσουν σε αναδίπλωση και πως θα επιμείνουν στην ανάγκη αποχώρησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω νομικού κωλύματος. Υπενθυμίζουν δε ότι κατά την διάρκεια της εξεταστικής για την Υγεία που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είχε ζητηθεί από την Κουμουνδούρου η εξαίρεση των Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ελεγχόμενοι και όχι ελεγκτές οι Πολάκης και Τζανακόπουλος

Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής έχουν ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξύφανση των πολιτικονομικών μεθοδεύσεων και στο χτίσιμο της σκευωρίας που οδήγησε στην δίωξη δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον κ. Πολάκη υπογραμμίζουν ότι ήταν ο ίδιος που σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ενώ προχώρησε και σε προαναγγελία διώξεων πολύ πριν η δικαιοσύνη διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή.

Για τον κ. Τζανακόπουλο σημειώνουν ότι είχε επισκεφθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος την Ελένη Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο λίγες ώρες πριν η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς στείλει τον φάκελο στο κοινοβούλιο.

Εξηγούν τέλος πως Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν μπορούν να έχουν τις ασύμβατες αρμοδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου και πως σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εργασίες της προανακριτικής αλλιώς θα υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα παρουσιαστούν στην σημερινή συνεδρίαση και συγκεκριμένα δικαστικά προηγούμενα κατά τα οποία δικαστικοί λειτουργοί εξαιρέθηκαν λόγω «υπόνοιας μεροληψίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του είναι νομικά έωλο και η πιθανή ψήφισή του θα αποτελέσει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να υποστηρίξει ότι η εξαίρεση των δύο θέτει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της Προανακριτικής και θα προτείνουν είτε να αποσυρθεί το αίτημα της πλειοψηφίας είτε να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, δηλαδή να εξαιρεθούν οι πάντες και τα κόμματα να ορίσουν εκ νέου μέλη της επιτροπής.

Υπο αυτά τα δεδομένα οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ψηφοφορία επί του αιτήματος «αποβολής» των Πολάκη – Τζανακόπουλου και αντικατάστασής τους. Εάν οι δύο βουλευτές δεχθούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που όπως όλα δείχνουν θα είναι υπέρ της εξαίρεσης, οι εργασίες θα συνεχιστούν ομαλά με την εξέταση του κ. Φρουζή.

Στην περίπτωση όμως που οι Τζανακόπουλος και Πολάκης αρνηθούν να συμμορφωθούν τότε οι εργασίες της επιτροπής θα διακοπούν καθώς η επέμβαση της φρουράς του κοινοβουλίου για την αναγκαστική τους αποχώρηση κρίνεται ακραίο μέτρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Mε την κατάθεση του «Mr Novartis» ξεκινά η προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο

Βουλή - «Πόλεμος» στην προανακριτική: Θα βγάλουν έξω δια της βίας Τζανακόπουλο και Πολάκη;

Σχετικές ειδήσεις