ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Αποτυχία Παπαδήμου στις μεταρρυθμίσεις

Spiegel: Αποτυχία Παπαδήμου στις μεταρρυθμίσεις

Από κωλυσιεργίες μέχρι αποτυχία καταλογίζει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» (Spiegel) στην κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

«Η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στους δανειστές της: Η μεταβατική κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ οι καβγάδες στο υπουργικό συμβούλιο για τη θητεία της έχουν ήδη ξεκινήσει. Ακόμα και οι πιο επείγουσες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε τέλμα», γράφει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, παραμένει σιωπηλός: Στις εκκλήσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση «να βγάλει τη χώρα από τον εφιάλτη» ή να αποδεχτεί την «επιστροφή στη δραχμή». Στις αντεγκλήσεις μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, όπου την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης πρωταγωνίστησαν σε «κοκορομαχία», με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μείωση του αξιόποινου και τη διευκόλυνση των διαζυγίων.

Το Spiegel σημειώνει ότι ο υπουργός του ΛΑΟΣ έχει εκφράσει ξανά τη διαφωνία του στους κόλπους της κυβέρνησης, με αφορμή την πλήρη απελευθέρωση των ταξί, απειλώντας μάλιστα να παραιτηθεί.

Οι τομείς όπου ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ικανοποιητικό ρυθμό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι οι εξής:

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει ακινητοποιηθεί. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα αποδεικνύεται φιάσκο. Η συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών εξακολουθεί να σέρνεται. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης έχει καθυστερήσει. Ο τρίτος γύρος στις μειώσεις συντάξεων έχει σκαλώσει».

Μάλιστα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η «ανικανότητα» του κ. Παπαδήμου αποδείχτηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν πραγματοποίησε συναντήσεις με θέμα τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης. Κατά το Spiegel το χρονοδιάγραμμα των εκλογών έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, και υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός «σύρθηκε» στη θέληση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει τον αρθρογράφο, ο οποίος παραθέτει το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης, στην οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 30,5% του 12,5% του ΠΑΣΟΚ.

Στο τέλος το γερμανικό περιοδικό επανέρχεται στο «χρόνο-ρεκόρ» που η κυβέρνηση Παπαδήμου κατάφερε να χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και παραθέτει με νόημα τη γνωστή ευχή του Γεράσιμου Γιακουμμάτου στους Έλληνες με τον Τιτανικό. Γιατί «οι επιβάτες του Τιτανικού υγεία είχαν, τύχη δεν είχαν»...