ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή LIVE – Συνταγματική Αναθεώρηση: H «μάχη» των πολιτικών αρχηγών

Βουλή LIVE – Συνταγματική Αναθεώρηση: H «μάχη» των πολιτικών αρχηγών

Το βράδυ ψηφίζεται από την Ολομέλεια η Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο, την περασμένη εβδομάδα, έντονων πολιτικών συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και συγκλίσεων σε συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.

Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία:

- Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

- Η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και

- Η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

Δείτε LIVE τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Αυτές είναι:

Το Άρθρο 54 που αφορά στη Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

Το Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με ενστάσεις ξεκίνησε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Σειρά ενστάσεων για το περιεχόμενο των προτάσεων σχετικά την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας (25/11).

Ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε ότι τα άλλα κόμματα δεν είχαν κάποια μεγάλη φιλοδοξία να αλλάξουν άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούσαν σοβαρά τον καταστατικό χάρτη και έκανε λόγο για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Σημείωσε, επίσης, ότι τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τελούν υπό την επίδραση των μνημονίων και τις απαιτήσεις των δανειστών και στο θέμα της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ελληνικό κράτος και τα υπουργεία εξακολουθούν να είναι παραδομένα στους δανειστές, ενώ δήλωσε ότι το ΜέΡΑ 25 θα ξεκινήσει από αύριο αγώνες για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με την ριζοσπαστική ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων, την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τάχθηκε υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους και τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ζήτησε την κατάργηση του «αναχρονιστικού θεσμού» του όρκου. Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπλύνει τη διαπλοκή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε επίσης την «επιστροφή του Δήμου στη Δημοκρατία» με την συμμετοχή των πολλών στη λήψη των αποφάσεων. Πρότεινε, ειδικότερα, τη θεσμοθέτηση των κληρωτών αντιπροσώπων που θα λειτουργούν παράλληλα με το κοινοβούλιο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της «μεγιστοποίησης των ελευθεριών», με ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την επέκτασή τους σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας, όπως σημείωσε, μια νέα έννοια στα δικαιώματα.

Σκληρή κριτική και από την Φώφη Γεννηματά

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία που διεξάγεται τη Δευτέρα σε επίπεδο Ολομέλειας, για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναφερόμενη στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας η κυρία Γεννηματά είπε: «Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει την ανάγκη αποσύνδεσης και στην κατεύθυνση αυτή κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Διαφωνούμε με την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να είναι καταστροφικό για τη χώρα και να οδηγήσει διυσμό και κομματικοποίηση θεσμού».

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση της κυρίας Γεννηματά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες Βιβλικής καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία: Θάφτηκαν στη λάσπη αμάξια και σπίτια

Λαμία: Θρήνος για τον πολύτεκνο πατέρα – Ποιος ήταν ο 37χρονος που σκοτώθηκε στο φρικτό τροχαίο

Σχετικές ειδήσεις