ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διήμερο, με φόντο την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την Τρίτη και την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας. 

Ήδη κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου, χωρίς ωστόσο, να έχει κλείσει το ραντεβού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, την Κυριακή, αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στο εξής το ΝΑΤΟ, είχε πει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας.

Πηγή: Cnn.gr