ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στο Βερολίνο: Διπλωματικό θρίλερ ενόψει της διάσκεψης για τη Λιβύη-Όσα έγιναν με Χαφτάρ

Με το βλέμμα στο Βερολίνο: Διπλωματικό θρίλερ ενόψει της διάσκεψης για τη Λιβύη-Όσα έγιναν με Χαφτάρ

Σημαντικές εξελίξεις με φόντο την επικείμενη Διάσκεψη στο Βερολίνο φαίνεται πως δρομολόγησε το ταξίδι -εξπρές που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, όπου αποκόμισε ισχυρά ερείσματα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και τις συναντήσεις του τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Αν και η ελληνική πλευρά δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, η επίσκεψη του Λίβυου ανώτατου στρατιωτικού στην Ελλάδα, συνιστά έναν αξιοσημείωτο διπλωματικό ελιγμό, καθώς επανέφερε την Αθήνα - έστω και διά της τεθλασμένης - σε έναν «ειδικό» ρόλο ως προς το ζήτημα της Λιβύης.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ο στρατάρχης Χαφτάρ «συμφώνησε σε όλες τις ελληνικές παρατηρήσεις».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή στη Λιβύη, είτε με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, διπλωματικές πηγές ανάφεραν ότι η παραπάνω θέση του υπουργού αφορά στην εξέταση της πιθανότητας να στείλει η Ελλάδα παρατηρητές στη Λιβύη, εφόσον συμφωνηθεί η ανακωχή.

Το τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι Μητσοτάκης και Χαφτάρ συμφώνησαν ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας και Κατανόησης που είχαν συνυπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη τον περασμένο Νοέμβριο είναι άκυρα και αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την «ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση» και παρότρυνε τον συνομιλητή του «να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Υπογράμμισε δε, πως «η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης».

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στην καγκελάριο Μέρκελ

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έσπευσε να εκφράσει την ενόχλησή της για τη μη συμμετοχή της στη σημαντική διεθνή συνάντηση που διεξάγεται στο Βερολίνο, στις 19 Ιανουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της ελληνικής πλευράς από τη Διάσκεψη.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, από την οποία δεσμεύονται. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως εάν υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στην Λιβύη και δεν ακυρώνουν τα Μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης, τότε η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ρoή Ειδήσεων