ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιον θα δει στο Λονδίνο ο Γ. Παπανδρέου

Ποιον θα δει στο Λονδίνο ο Γ. Παπανδρέου

Σκέφτηκε να πάει κρυφά στη βρεταννική πρωτεύουσα αλλά ούτε αυτό κατάφερε ο –μέχρι νεωτέρας- πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Ολιγοήμερη άδεια έδωσε στους στενούς συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κι έφυγε για το Λονδίνο. Ο θόρυβος της τελευταίας εβδομάδας για τη διαδοχή και οι πιέσεις να αποσυρθεί φαίνεται να τον έχουν εκνευρίσει αφάνταστα. Ακόμα περισσότερο έχει ενοχληθεί που βγήκαν κάποιοι παλιοί σύντροφοί του και τον αποκάλεσαν «πρίγκηπα» και δεν πείθονται από τους ισχυρισμούς του ότι βάλλεται από συμφέροντα. Για τις επόμενες κινήσεις του αποφάσισε να ξεσκάσει με τους γνωστούς του στη βρεταννική πρωτεύουσα…

Μια ανυπόγραφη αιχμή στο «Βήμα», η οποία αποδίδεται στον κ. Σταύρο Ψυχάρη, αλλά και ένα άρθρο που έγραψε ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου με τίτλο «Ο Γ. Παπανδρέου θα φύγει από την Ελλάδα» αρκούσαν για να ανάψουν τα τηλέφωνα. Θορυβήθηκε ακόμα και ο κ. Κώστας Σημίτης, ο οποίος άρχισε να διερωτάται «τι συμβαίνει με τον Γιώργο».

Η απάντηση σ’ αυτή τη ρητορική ερώτηση βρίσκεται στο πρώτο δημοσίευμα το οποίο αναφέρει: «Το Knightsbridge είναι μια γνωστή αριστοκρατική περιοχή του Λονδίνου. Κατάλληλη για πρίγκηπες και συγγενείς. Ένα διαμέρισμα στον 8ο όροφο μπορεί να κοστίζει και δέκα εκατομμύρια λίρες!».

Υπενθυμίζουμε ότι ως «πρίγκηπα» χαρακτηρίζουν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιτιμητικώς πλέον.

Όσον αφορά στη δεύτερη πρόταση του σχολίου, να αναφέρουμε ότι η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Μαργαρίτα σπουδάζει βιολογία στο “Imperial College” (διότι δεν έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρότι ήταν αριστούχος στο Κολλέγιο Αθηνών). Επίσης, πολύ συχνά ο κ. Παπανδρέου έχει εμφανιστεί με τη σύζυγό του Άντα στα πολυκαταστήματα Harrod’s ή στα πολύ «γκουρμέ» εστιατόρια της βρεταννικής πρωτεύουσας.

Σούσι με οικείους και Ντόρη

Στις αρχές Ιουνίου του 2011, για παράδειγμα, ο τότε πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί και πάλι το Λονδίνο ινκόγκνιτο. Μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του δειπνήσει πίσω από το “Harrod’s” στο «Ζούμα», το στέκι του Γκάι Ρίτσι και της Μαντόνα. Λίγο καιρό πιο πριν είχε μεταβεί από τη Μόσχα κατ’ ευθείαν στο Λονδίνο όπου μίλησε σε διάσκεψη για την ανάπτυξη, την ώρα που χρεωκοπούσε η Ελλάδα. Στο παρασκήνιο εκείνης της επίσκεψης ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε αρκετές επαφές που δεν εντάσσονταν στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του.

sousi-1-1



Στα τέλη του καλοκαιριού, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε πάλι στο Λονδίνο, όπου δείπνησε με τον στενό φίλο του κ. Ντόρη (Θοδωρή) Μαργέλλο, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρείας “IJP” (“Informed Judgement Partners”). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Ιγνατίου είχε γράψει στο Twitter στις 18 Σεπτεμβρίου: «Ένα είναι το μεγάλο ερώτημα: Πού βρίσκεται ο πρωθυπουργός… Κι αν είναι στο Λονδίνο γιατί δεν επέστρεψε ακόμα στην Αθήνα;».

m_ignatiouontwitter-1



Οι απαντήσεις δόθηκαν στη συνέχεια με τη φωτογραφία που έδειχνε τον κ. Παπανδρέου να δειπνεί με τον κ. Μαργέλλο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στη σκοτεινή υπόθεση των CDS.

Τι τους απασχολεί

Δεν αποκλείεται και πάλι οι δύο φίλοι να απολαύσουν σούσι, να μιλήσουν για ακίνητα στη «Γέφυρα των Ιπποτών» (Knightsbrdge), να μελετήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια (σ.σ. όπως του I4Cense στην Ελβετία) και διάφορα άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ένα είναι σίγουρο: τις τελευταίες ημέρες ο κλοιός έσφιξε. Μια φράση που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετή για να ξύσει πολλές παλιές πληγές. Ασφυκτικές γίνονται πλέον οι πιέσεις για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος, ερευνώνται οι εξωθεσμικές δραστηριότητες των αδελφών του Νίκου και Αντρικού, ενώ κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξη του πολέμου που άνοιξε με παραδοσιακούς υποστηρικτές του, όπως ο κ. Σταύρος Ψυχάρης. Και το πιο οδυνηρό για τον Γ.Α.Π.: Επιβεβαιώνονται οι μπηχτές που άφηνε ο κ. Κώστας Καραμανλής πριν από τις εκλογές του 2009.

Στην ιδέα και μόνο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου γίνεται έξω φρενών.

Άνευ απροόπτου όλοι αναμένουν τι θα κάνουν οι κύριοι Γιώργος και Νίκος Παπανδρέου εν όψει της διημερίδας ελληνοαραβικής επιχειρηματικότητας που θα αρχίσει στις 11 Ιανουαρίου και επρόκειτο για προσωπική πρωτοβουλία του συγγραφέα και εξωθεσμικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Και μετά έρχονται τα καλύτερα. Συνεδριάζει στις 14 και 15 Ιανουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να γίνει ό,τι δεν συμβαίνει στη Βουλή των Λόρδων…