ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματίζει η στάση Παπαδήμου

Προβληματίζει η στάση Παπαδήμου

Κόκκινη γραμμή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση η σωτηρία της χώρας.

Με μια τέτοια δήλωση ο πρωθυπουργός άνοιξε ουσιαστικά τη συζήτηση για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μείωση των κατώτατων μισθολογικών ορίων.

Παρά τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων – εργοδοτών και εργαζόμενων – η κυβέρνηση επιμένει να επαναφέρει τη συζήτηση, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα βύθιζε την ελληνική οικονομία περισσότερο στην ύφεση.

Ωστόσο η Τρόικα επαναφέρει το θέμα στις τελευταίες της επισκέψεις στην Ελλάδα, αλλά έχει στείλει επίσης επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση που ζητά οριζόντια περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει έτοιμη να αποδεχτεί αυτήν την πίεση και με τη σειρά της πιέζει τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μια τέτοια λύση.

Απορίες προκαλεί η στάση της κυβέρνησης ως προς αυτό το θέμα. Φαίνεται να υιοθετεί τη στάση της Τρόικας και να μην λαμβάνει υπ’ όψιν της τις αντιδράσεις:

- Της Νέας Δημοκρατίας
- Του ΛΑΟΣ
- Πολλών υπουργών
- Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
- Των εργοδοτών
- Των εργαζομένων

Όπως διαπιστώνουν πολιτικοί αναλυτές ο κ. Παπαδήμος ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του δεχόταν εκ των προτέρων, χωρίς διαπραγμάτευση, τις απαιτήσεις των δανειστών.

Η στάση της κυβέρνησης πρέπει να ξεκαθαρίσει και συμμετέχοντες πολιτικοί σε αυτήν πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει να μιλά με… χρησμούς.