ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNNi: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν

Μητσοτάκης στο CNNi: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν
Intime News

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNNi.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση» των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εκβιαστεί και χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία Ε.Ε. - Άγκυρας.

Ερωτώμενος για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα από την προηγούμενη Παρασκευή στην μεθόριο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως η Τουρκία «στηρίζει πλήρως» τα άτομα που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στα ελληνοτουρκικά άτομα, επανέλαβε πως δεν είναι Σύροι πολίτες από το Ιντλίμπ – όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά – αλλά πρόκειται για «άτομα που ζουν εδώ και καιρό στην Τουρκία και μιλούν άπταιστα τουρκικά».

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έκανε κάθε χώρα για να προστατεύσει τα σύνορά της. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρατήρησε πως τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μία αύξηση της έντασης των επεισοδίων στον Έβρο, σημειώνοντας πως «έγιναν προσπάθειες να κάψουν τον φράχτη μας, πολλαπλές ρίψεις δακρυγόνων στις δυνάμεις μας».

«Φοβάμαι ότι είναι μία συνεχής και συστηματική προσπάθεια από την τουρκική πλευρά που δεν έχει να κάνει τίποτα με τα δεινά αυτών των ανθρώπων», διαπίστωσε.

Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε πως δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που υποκίνησε αυτή την κρίση. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που βοηθάμε κόσμο να περάσει παράνομα τα σύνορα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» που έχει δεχθεί η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας πως «είναι πλήρως απαράδεκτο να μας κατηγορούν ότι δεν συμπεριφερόμαστε καταλλήλως σε αυτά τα άτομα σε μία στιγμή μεγάλης ανάγκης».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «χρησιμοποιεί» τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ διευκρίνισε πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει χρήση ασύμμετρης βίας στις προσπάθειές τους να σταματήσουν τις παράνομες εισόδους στη χώρα. «Απλά απαντάμε στις προκλήσεις», είπε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία – την οποία ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρηθεί – δήλωσε πως «είναι νεκρή γιατί η Τουρκία αποφάσισε να την καταπατήσει πλήρως».

Όπως προσέθεσε, η Τουρκία υποχρεούται να εμποδίσει τους διακινητές και να σταματήσει τις ροές. «Αλλά κάνει το αντίθετο», τόνισε και συμπλήρωσε πως η Άγκυρα βοηθά συστηματικά όποιον επιχειρεί να περάσει σε ελληνικό έδαφος, μέσω χερσαίων ή θαλάσσιων οδών.

Ολοκληρώνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο – τον οποίον μάλιστα κατηγόρησε για διασπορά fake news - τονίζοντας πως η «Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί».

Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες στη Gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ: Δεν μπορεί να μας φοβίσει η Τουρκία