ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θηλιά από τρόικα στους μισθούς

Θηλιά από τρόικα στους μισθούς

Νέα, σκληρά και επώδυνα μέτρα ζητά η τρόικα, που έχει θέσει στο στόχαστρό της τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι διεθνείς εταίροι έχουν θέσει θέμα 13ου και 14ου μισθού, μείωσης των κατώτατων μισθών και περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου αναφέρουν ότι τα επικουρικά ταμεία έχουν μεγάλα ελλείμματα, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων δεν είναι θέμα που απορρέει μόνον από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών της, αλλά είναι αναγκαία ρύθμιση προκειμένου να συντηρηθούν τα ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει με συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τον κοινωνικό διάλογο.

Οι τρεις στόχοι του 2012

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος των εκλογών καθορίζεται από την επίτευξη του σκοπού της κυβέρνησης Παπαδήμου, διευκρινίζοντας πάντως ότι η συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των τριών κομμάτων και του Λ. Παπαδήμου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, είναι σε ισχύ.

Πάντως, το 2012 θα είναι μία επίσης δύσκολη χρονιά, κατά την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιτύχει τρεις στόχους. Πρώτον, την εκπλήρωση των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, δεύτερον, την διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού προγράμματος που θα συμβάλλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας και τρίτον, την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Έμφαση στην ανάπτυξη

Ένας άλλος τομέας στον οποίο η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση αφορά την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα ευνοούν τις νέες επενδύσεις.

Βέβαια, ένα ζήτημα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η αύξηση του ποσοστού απορρόφησής τους, καίτοι ο στόχος για το 2011 δείχνει να επιτυγχάνεται κατά 99%.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα, με κύριο θέμα την ανάπτυξη. Επίσης, στο τραπέζι του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης έχουν μπει και προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.