ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ COVID-19 ΔΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 17:00 - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Newsroom Newsroom

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 17:00 - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί προς του πολίτες σχετικά με τις εξελίξεις στο σοβαρό πρόβλημα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες πολίτες προκειμένου να τους εμψυχώσει ενόψει και του αυριανού κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να καθιερώσει το τηλεοπτικό αυτό μήνυμα και να απευθύνεται κάθε λίγες μέρες στον ελληνικό λαό, όσο διαρκεί η πανδημία.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να ζητήσει από τους Έλληνες, αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία προκειμένου να προστατευθεί τόσο η ατομική υγεία όσο και η δημόσια υγεία. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί και προς το ιατρικό προσωπικό της χώρας, εμψυχώνοντάς το τις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν προσπαθώντας να περιορίσουν την επιδημία και να περιθάλψουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.

Οι πληροφορίες προς το παρόν, δεν θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει νέα αυστηρότερα μέτρα, ούτε και μέτρα ελάφρυνσης της οικονομίας. Ανακοινώσεις για την οικονομία αναμένεται να έχουμε αύριο, σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup που έδωσε λευκή επιταγή στις χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν προσλήψεις προσωπικού στο χώρο της Υγείας και επενδύσεις σε υποδομές που θα στηρίξουν τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η παροχή της εγγύησης του Δημοσίου για δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, επιδόματα σε ανέργους και πληττόμενους από τον κορωνοϊό, αλλά και τραπεζικές διευκολύνσεις, ώστε να μην «κοκκινίσουν» χιλιάδες δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων.

Όλα τα παραπάνω θα τελεστούν στη βάση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πιο απλά, οι όποιες επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση της χώρας μας με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το θέμα το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη λήξη της Ευρωομάδας. Όπως είπε, οι αποφάσεις του Eurogroup ουσιαστικά σημαίνουν πως δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη να κλείσουν οι Εκκλησίες

Το… μισό βήμα παραπάνω που δεν τόλμησε να κάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να κλείσει τις εκκλησίες έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Δευτέρας αναγγέλλοντας την παύση λειτουργίας σε κάθε χώρο λατρείας κάθε δόγματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Το παρασκήνιο ωστόσο πίσω από αυτήν την κίνηση δεν έχει να κάνει μόνο με μία προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά με τις τηλεδιασκέψεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά και φυσικά την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας στους ιερείς, Σωτήρη Τσιόδρα.

Η έκπληξη του Μεγάρου Μαξίμου

Της απόφασης της ΔΙΣ είχαν προηγηθεί πολλές συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικού επιτελείου και ιερέων σε μία προσπάθεια να βρεθεί γόνιμο έδαφος, η Εκκλησία να ακούσει τις ανησυχίες των επιστημόνων και εν τέλει να κλείσει τους χώρους λατρείας. Αυτόν το σκοπό εξυπηρέτησε και η επίσκεψη του λοιμωξιολόγου, κ. Τσίοδρα στην Μονή Πετράκη.

Άκαρπη, όμως, ήταν και αυτή η προσπάθεια αφού το τελικό κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας κινείτο στην σφαίρα του «ναι μεν αλλά». Μπορεί δηλαδή να ανέβαλλε τις λειτουργίες, ωστόσο αυτό αφορούσε τις καθημερινές, αφού τις Κυριακές η Θεία Λειτουργία θα τελείτο κανονικά έστω και για μία ώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, έμειναν τρόπον τινά έκπληκτοι με την απόφαση των Ιεραρχών. Για τους ιερείς δεν είχε μετρήσει ούτε η ανησυχία του κόσμου, ούτε η έκκληση όλων των κομμάτων, ούτε καν οι επισημάνσεις των επιστημόνων. Η ανακοίνωση λοιπόν, ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, χώρισαν τους Ιεράρχες σε δύο στρατόπεδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονταν όσοι υποστήριζαν πως δεν είναι δυνατόν να μην τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Κυριακής ενώ έφταναν να υποστηρίξουν πως η κυβέρνηση δεν είχε ασκήσει παρόμοιες πιέσεις σε κανένα άλλο δόγμα. Εκφραστής αυτής της άποψης φέρεται να ήταν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.

Σε αντίθετοι γραμμή, όπως λένε αρμόδιες πηγές ήταν Μητροπολίτες όπως ο Γαβριήλ Νέας Ιωνίας και Νέας Κρήνης Ιουστίνος οι οποίοι υποστήριζαν πως η Εκκλησία πρέπει να εναρμονιστεί με τις οδηγίες των επιστημόνων.

Ο ρόλος του Ιερώνυμου

Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή προσπαθούσε να βρει μία λύση η οποία θα συνδύαζε όλες τις απόψεις και θα αποτελούσε την «χρυσή τομή». Άλλωστε, για τους γνωρίζοντες, ο κ. Ιερώνυμος δεν είναι υπεράνω των μητροπολιτών, αλλά πρώτος μεταξύ ίσων, που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψή του ενάντια στις επιταγές της ΔΙΣ.

Έτσι, μετά τις πιέσεις, αντί για μέση λύση, είδαμε μία μεσοβέζικη λύση η οποία φυσικά δεν ικανοποίησε την Πολιτεία.

Το πήρε πάνω του ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε πηγές κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, είχε από την πρώτη στιγμή την άποψη πως η Εκκλησία θα πρέπει να ακούσει τους επιστήμονες και να κλείσει τις Εκκλησίες. Ωστόσο, σεβόμενος τον διακριτό ρόλο της Εκκλησίας επιθυμούσε από τους Ιεράρχες να κάνουν το πρώτο βήμα.

Στην τελική απόφασή του και παρέμβασή του, συνέβαλε και το συναινετικό κλίμα με τους έτερους πολιτικούς αρχηγούς. Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά στις τηλεδιασκέψεις τους εξέφρασαν την στήριξή τους στο μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», ενώ και οι δύο συνομολόγησαν πως και η Εκκλησία θα πρέπει να ακούσει τον παλμό της κοινωνίας και να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης.

Έτσι, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σταματήσουν οι λειτουργίες σε κάθε ναό κάθε δόγματος σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που ανακοίνωσε και ο ίδιος μέσω Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση για αναστολή των λειτουργιών ήδη από την περασμένη Παρασκευή αλλά περίμενε την συνεδρίαση του ΔΙΣ προκειμένου η ίδια η Εκκλησία να πάρει μια τέτοια απόφαση με αίσθημα ευθύνης.

Πέτσας: Πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες

Προηγουμένως, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μέσω τηλεδιάσκεψης όπως γίνεται της τελευταίες μέρες, αλλά και επειδή ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του αφού η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον ιό.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες» ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση» επισήμανε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία ή το ολικό κλείσιμο των συνόρων.

«Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τα μέτρα. Αν μας πουν οι ειδικοί για άρση τους θα το κάνουμε» σημείωσε. «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε 3 με 4 εβδομάδες» πρόσθεσε πάντως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στο διάγγελμά του ότι είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

«Έχουμε τη σύζυγο μου απομονωμένη σε ένα χώρο και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μαζί» σχολίασε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι είναι τα «κρυφά» κρούσματα και γιατί διασπείρουν ραγδαία τον φονικό ιό

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Δες τι προβλέπουν τα Ταρώ για σένα, σήμερα 02/06!

06:00

Κορονοϊός στη Βραζιλία: 623 θάνατοι και 11.598 νέα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

05:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 20/6 οι αιτήσεις στήριξης για τους ανθοπαραγωγούς που επλήγησαν από κορονοϊό

05:20

Χωρίς Δακτύλιο όλο το καλοκαίρι το κέντρο της Αθήνας

05:00

Σία Κοσιώνη: Ο διαφορετικός Μάιος που έζησε και το δημόσιο ευχαριστώ! (Photos)

04:40

Σεισμός νότια της Κρήτης (pics)

04:20

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 5,2 εκατ. ευρώ σε 1.126 δικαιούχους (pics)

04:00

Αγίου Πνεύματος - Πότε «πέφτει»: Όλες οι αργίες που απομένουν για το 2020

03:45

Πύρρος Δήμας: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τη σύζυγό του που έφυγε από τη ζωή (Photos)

03:30

Βρείτε τις διαφορές: Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι παρατηρητικότητας για παιδιά (vid+pics)

03:15

ΗΠΑ: Σε «ανθρωποκτονία» οφειλόταν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση

03:00

Βγάζουν μάτι: Τα μεγαλύτερα λάθη που έχουν γίνει ποτέ σε ταινίες

02:59

ΗΠΑ: Για τρομοκρατία μίλησε Τραμπ - Ανακοίνωσε την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών»

02:45

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στην Πτολεμαΐδα - Αισθητός σε αρκετές περιοχές (pics)

02:30

Δώσε βάση: Αυτά είναι τα μυστικά της ζωής

02:27

Ο καιρός ήταν βροχερός και η Φαίη Σκορδά απόλαυσε το ουράνιο τόξο με ένα φοβερό outfit! (Photos)

02:20

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για τους προσκυνητές το Άγιον Όρος - Με κανόνες η είσοδος

02:00

Κορονοϊός στην Αίγυπτο: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από COVID-19

01:45

Παιδικό έκζεμα: Υπάρχουν επιπτώσεις στην οικογένεια;

01:31

Αγνώριστη: Δες πώς είναι σήμερα η Σοφία Αλιμπέρτη! (pics)

01:20

Οι ταραχές στις ΗΠΑ δεν επηρέασαν τη Wall Street - Μικτές τάσεις στο πετρέλαιο

01:10

MasterChef: Ο επικός διάλογος Βαρθαλίτη - Σταυρή και το πειραχτήρι... Λεωνίδας Κουτσόπουλος!

00:55

Κόβεις τα λεμόνια στη μέση; Σταμάτα άμεσα! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος (pics)

00:43

Αυτό το εντυπωσιακό πείραμα με τη μαγειρική σόδα αξίζει να το δοκιμάσετε (vid)

00:40

Ενδοπορικό καρκίνωμα: Τι είναι & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού (έρευνα)

00:30

Πρόσεχε: Τι να μην κάνεις στο πρώτο ραντεβού!

00:26

Κορονοϊός στο Πακιστάν: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες «να ζήσουν με τον ιό»

00:15

Ζώδια Σήμερα 02/06: Ερωτικές διεκδικήσεις και αντιζηλίες

00:10

Σαν σήμερα το 1978 έφυγε από τη ζωή o Σαντιάγο Μπερναμπέου

00:01

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Έτσι θα δούμε το ντέρμπι της Τούμπας

23:58

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 373.439 οι νεκροί - Περισσότερα από 6.220.110 τα κρούσματα

23:58

Θρήνος για την 23χρονη Αλεξάνδρα: Πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας

23:54

Γαλλία: Αντιρατσιστική διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι

23:50

Η Πάμελα Άντερσον φοράει ακόμα το σέξι μαγιό της! (pics)

23:49

Χάρι – Μέγκαν: «Σφαλιάρα» για το ζευγάρι

23:46

Ανατριχίλα: Δείτε τι βρήκαν μέσα στις μπανάνες που αγόρασαν (pics)

23:45

Πάθαμε πλάκα! Δες τι τρομακτικό ήταν σε δρόμο στην Εύβοια

23:44

Τρόμος για 18χρονο ψαροντουφεκά! Η «συνάντηση» που τον έκανε να «παγώσει»

23:44

Τρόμος! Δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που κατέγραψε η κάμερα στον κήπο του (pics)

23:44

MasterChef spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες φεύγουν αυτή την εβδομάδα

23:43

Χαμός σε παραλία! Άγριο ξύλο – Επιτέθηκε σε γυναίκες (pics)

23:42

Λαχταριστή, νόστιμη και εύκολη συνταγή για παγωτό cookies με 3 υλικά (vid)

23:40

ΗΠΑ - διαδηλώσεις: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της νύχτας

23:40

Ελ Σαλβαδόρ: Η τροπική καταιγίδα Αμάντα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της - Είκοσι νεκροί

23:38

Επίθεση με βιτριόλι: Η «ώρα μηδέν» για την «μαυροντυμένη» - Το βίντεο που την «καίει»

23:30

Λευκός Οίκος: Το κίνημα Antifa θα διωχθεί ως «εγχώρια τρομοκρατική» οργάνωση

23:29

H επική αντίδραση μαθητή όταν είδε τον Μητσοτάκη στο σχολείο του που έγινε viral (vid)

23:20

Σαν σήμερα: γεννιέται η γυναίκα που γούσταραν όλοι οι άντρες!

23:05

MasterChef: Ποιος παίκτης φόρεσε τη μαύρη ποδιά; Η απογοήτευση και τα κλάματα (Photos-Video)

23:01

Πιτίνο για τη δολοφονία Φλόιντ: «Οι διαμαρτυρίες είναι υγιείς, αλλά να προσέχετε για τον κορονοϊό»

23:01
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved