ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ

Υπουργείο Εξωτερικών: Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας , όπως γίνεται γνωστό με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Οι κ.κ. Δένδιας και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν για την προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου ΥΠΕΞ χωρών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτέλεσε τον λόγο της τηλεδιάσκεψης τεσσάρων ηγετών, πριν από μια εβδομάδα, και μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες.

Ηχηρό μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη

Νωρίτερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων του κορονοϊού και της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, κατά τη συνεδρίαση εξετάσθηκε αναλυτικά η κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την πανδημία λόγω της εξάπλωσης του ιού, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την Ευρώπη, αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, «εκφράσθηκε η κοινή βούληση όλων μας όπως συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που το επιθυμούν στις χώρες τους, ενώ επιβεβαιώθηκε η πλήρης επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, προκειμένου η Ευρώπη να ξεπεράσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει και να βγει από αυτήν ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο ενωμένη».

Ο κ. Δένδιας έκανε επίσης γνωστό πως στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών «συζητήθηκε, ακόμη, η συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, ώστε να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, επανέλαβαν ότι ανάλογες απειλές, που συνοδεύονται μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν και επανέλαβαν την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών ενημερώθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την ανάγκη όπως αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κρίσης, προκειμένου να αποφευχθούν νέες τραγωδίες και, μαζί με αυτές, νέες προσφυγικές ροές.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία σύστασης και ανάπτυξης της νέας επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που θα ονομαστεί "Ειρήνη" (Irini). Από πλευράς του, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη η νέα επιχείρηση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς και «την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε τόσο με πλωτά, όσο και με εναέρια μέσα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Εκτίμηση - ΣΟΚ για το πόσο θα κρατήσει ο εφιάλτης

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Τσιόδρα για τους ασυμπτωματικούς - Τα 3 ανησυχητικά σημάδια

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων