ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Δείτε τι κάνει στο ανθρώπινο σώμα - Ποια όργανα επηρεάζει

Κορονοϊός: Δείτε τι κάνει στο ανθρώπινο σώμα - Ποια όργανα επηρεάζει

Κορονοϊός: Τι γίνεται στο ανθρώπινο σώμα όταν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό περιγράφει σε άρθρο του το περιοδικό New York Times.

Όλα όσα συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα όταν προσβάλλεται από τον κορονοϊό εξηγεί σε δημοσίευμα του το περιοδικό New York Times, φιλοξενώντας δηλώσεις από γιατρούς, που χειρίστηκαν περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν.

Δείτε την gallery:

Όπως αναφέρει, καθώς ο ιός «εξαπλώνεται» (μετά τις πρώτες ημέρες που παρουσιάζουμε τα αρχικά συμπτώματα όπως βήχας και πυρετός) φτάνει στους πνεύμονες, οι βλεννώδεις μεμβράνες τους φλεγμονώνονται.

Αυτό μπορεί να βλάψει τις κυψελίδες ή τους πνευμονικούς σάκους και πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να εκτελέσουν τη λειτουργία τους για την παροχή οξυγόνου στο αίμα που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα μας και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το αίμα έτσι ώστε να μπορεί να εκπνεύσει.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

«Αν έχετε πρήξιμο εκεί, το καθιστά πολύ πιο δύσκολο για το οξυγόνο να κολυμπήσει σε όλη την βλεννογόνο μεμβράνη» δήλωσε η Δρ. Amy Compton-Phillips, επικεφαλής κλινική υπεύθυνος για το σύστημα υγείας του Providence όπου εντοπίστηκε η πρώτη αναφερθείσα περίπτωση κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, γνωστές ως Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυστέλεσης (Acute Respiratory Distress Syndrome), οι πνεύμονες γεμίζουν με τόση ποσότητα υγρού ώστε να μην μπορεί να βοηθήσει καμία ποσότητα αναπνοής και ο ασθενής πεθαίνει.

Από την πλευρά του ο Δρ Ο Shu-Yuan Xiao, καθηγητής παθολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εξέτασε τις αναφορές παθολογίας για τους ασθενείς με κορονοϊό στην Κίνα. Είπε ότι ο ιός φαίνεται να ξεκινά σε περιφερικές περιοχές και στις δύο πλευρές του πνεύμονα και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να φτάσει στην άνω αναπνευστική οδό, την τραχεία και άλλους κεντρικούς αεραγωγούς.


Η μελέτη και η εργασία του Δρ. Xiao δείχνει ότι καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι αξονικές τομογραφίες δείχνουν «αχνά αχνά πράγματα», ένα είδος θολού μάτιου σε μέρη του πνεύμονα που είναι εμφανή σε πολλούς τύπους ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτές οι αδιαφανείς περιοχές μπορούν να διασκορπιστούν και να διογκωθούν σε μέρη καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, δημιουργώντας κάτι που οι ακτινολόγοι αποκαλούν ένα μοτίβο "crazy paving" στη σάρωση.

Στα υπόλοιπα όργανα

Ο Δρ Ο Compton-Phillips δήλωσε ότι η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των βλεννογόνων μεμβρανών, από τη μύτη μέχρι το ορθό (η μοίρα του πεπτικού σωλήνα μετά το σιγμοειδές κόλον και πριν τον πρωκτό).

Έτσι, ενώ ο ιός εμφανίζεται μηδενικός στους πνεύμονες, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να μολύνει κύτταρα στο γαστρεντερικό σύστημα, λένε οι ειδικοί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μερικοί ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως διάρροια ή δυσπεψία. Ο ιός μπορεί επίσης να μπει στο αίμα, είπε ο Δρ. ο Schaffner.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι το RNA από τον νέο κορωνοϊό έχει ανιχνευθεί σε δείγματα αίματος και κοπράνων, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο μολυσματικός ιός μπορεί να επιβιώσει στο αίμα ή στα κόπρανα.


Ο μυελός των οστών και τα όργανα όπως το συκώτι μπορούν επίσης να πάθουν φλεγμωνή, είπε ο Δρ. George Ντίαζ, επικεφαλής τμήματος για τις μολυσματικές ασθένειες στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Providence στο Everett, Wash.
Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη τεκμηριώσει εάν ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Αλλά οι επιστήμονες που μελέτησαν το SARS ανέφεραν κάποια στοιχεία ότι ο ιός SARS μπορεί να διεισδύσει στον εγκέφαλο σε ορισμένους ασθενείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Επιστήμονες «φωτογράφισαν» τον Covid-19 - Οι πρώτες εικόνες

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Τσιόδρα για τους ασυμπτωματικούς - Τα 3 ανησυχητικά σημάδια

Σχετικές ειδήσεις