ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο βήμα ο Ευ. Βενιζέλος

Στο βήμα ο Ευ. Βενιζέλος

Σκυτάλη από τον Γιώργο Παπανδρέου στο βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τα σημεία της ομιλίας του υπ. Οικονομικών.

17:46 Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να στρουνθοκαμηλίζει, δεν δικαιούται να γίνει αιχμάλωτο καμιάς προσωπικής στρατηγικής, θα πρέπει να ξέρει πως όταν κάνουμε ταμείο μετά τη δανειακή σύμβαση, θα ξέρουμε αν νικήσαμε ή χάσαμε. Αν νικήσουμε, θα πρέπει να το κεφαλαιοποιήσει, αν χάσει ,δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ούτε καν ως άτομα.

17:42 Δεν με νοιάζει κανένας δικός μου σχεδιασμός. Ζήτησα να εναρμονιστεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ με το χρονοδιάγραμμα των αναγκών της χώρας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι τραγικής δυσκολίας. Αλλά όταν υπάρχουμε στην κυβέρνηση, όταν κάνουμε τις διαπραγματεύσεις, θέλω να νιώθω ότι έχω πίσω μου το σύνολο των στελεχών.

Έχω ακούσει ότι ο Γιώργος θα μου έδινε το δαχτυλίδι, ότι είχαμε συμφωνήσει μια «θολή» διαρχία. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα, έχω αποδείξει την πίστη μου στην ενότητα. Αλλά να μην πάμε σε μια αναρχία ή πολυαρχία. Να είμαστε συνεπείς. Άρα, πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στο πώς δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν δικαιούμαι. Είμαι παρών, για τη χώρα, για την παράταξη, για το πολιτικό της πρόγραμμα.

17:33 Ακούσατε για τη μάχη των συμφερόντων. Από τώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου έχουμε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα. Με τον Λ. Παπαδήμο έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο αρχών και απαράβατων κανόνων στο όνομα του γενικού συμφέροντος.

Η χώρα χρειάζεται πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας. Πώς μπορεί να συγκροτηθεί την επομένη των εκλογών.

17:28 Τώρα είναι η ώρα να επανασυστήσουμε την παράταξη κι όχι τον Απρίλιο, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

17:27 Όποιος θέλει να δώσει υποσχέσεις, θα πρέπει να τα πει τώρα και να τα διαπραγματευτεί και να τα πετύχει. Δεν υπάρχει κύρωση από τη Βουλή και μετά τις εκλογές επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό είναι πολιτικό ψεύδος, απόπειρα ωμής παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Ήρθε η πραγματικότητα της από κοινού διαπραγμάτευσης, της συνευθύνης και της υπογραφής.

Τώρα αναπτύσσονται τα επιχειρήματα. Τώρα πρέπει να έχουμε καθαρό και πειστικό λόγο, να έχουμε μέτωπα, υπογραφή με βάρος. Όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, θα είναι πολύ αργά. Οι ευθύνες θα κατανεμηθούν σωστά. Δεν θα κρύβεται η ΝΔ πίσω από το ΠΑΣΟΚ και δεν θα κρύβεται κανείς πίσω από άλλον. Εκ των πραγμάτων ο πιο εκτεθειμένος είναι ο υπουργός των Οικονομικών.

17:25 Πρέπει να διαχειριστούμε την περίοδο από τη δημόσια ανακοίνωση του PSI μέχρι την ολοκλήρωση της ανταλλαγής με πολιτική ευθύνη, ψυχραιμία και ενότητα. Οι οίκοι θα παρέμβουν. Είναι μια μάχη για να σταθεί η χώρα. Και θα σταθεί η χώρα γιατί έχει υπεύθυνους ανθρώπους που διαχειρίζονται την τύχη της στο όνομα του λαού, ακόμη κι αν μας κατακρίνει. Ο ελληνικός λαός θέλει να πετύχουμε στη μεγάλη πλειοψηφία κι όχι στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ που θέλουμε να αναστήσουμε.

17:22 Στόχος μας είναι η πολιτική συμφωνία για τους όρους του νέου προγράμματος να έχει διαμορφωθεί μέχρι τη Σύνοδο της 30ης Ιανουαρίου. Αν δεν συμφωνήσουμε, δεν θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ένα προσωρινό μνημόνιο για να χρηματοδοτήσουμε το PSI. Πρέπει να πάρουμε τα 30 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων και να έχουμε την εγγύηση για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών την περίοδο εφαρμογής του PSI.

Γύρω στις 6 Φεβρουαρίου να ανακοινώσουμε επίσημα τη διαδικασία του PSI, να περιμένουμε περίπου τρεις εβδομάδες και να κάνουμε την ανταλλαγή σε ένα πρωτότυπο περιβάλλον. Και μετά, να επανέλθουμε στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και όλα αυτά να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας δανειακής σύμβασης, που θα εγκριθεί από την ΕΕ, το ΔΝΤ, ορισμένα κράτη-μέλη και από τη Βουλή, στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις εκλογές, την οποία είχα τοποθετήσει (27.12.2012) στις 29 Απριλίου.

17:17 Εξελίσσονται πιεστικά, ασφυκτικά δυο παράλληλες διαδικασίες, η συμφωνία με τους ιδιώτες και η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση. Από την επιτυχή έκβαση των δύο διαδικασιών εξαρτάται το αν η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος, αν ο προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί από ένα ποσό κοντά στα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 μονάδες του ΑΕΠ, αν η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και αν θα αποφύγει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη εξέλιξη.

17:15 Δεν μπορούμε σε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο να επιτρέπουμε στην αγορά να «κουνάει το δάχτυλο» στην ευρωζώνη και να της λέει «ή θα ολοκληρωθείς πολιτικά και θα έχεις θεσμούς στήριξης του ευρώ ή θα είσαι το γήπεδο κερδοσκοπικών επιθέσεων». Πρέπει να δοθούν οριστικές απαντήσεις, αυτό πρέπει να κάνει η ευρωζώνη. Όλα είναι εκκρεμή, ατελή και πρέπει να αποδεικνύεις ότι έχεις τη βούληση να υπάρχεις. Η περιπέτεια που ζούμε έχει αντιφάσεις, αδιέξοδα και αδικίες. Αλλά όλα κρίνονται στο μακρύ ιστορικό χρόνο.

Φέραμε την απόφαση του Οκτωβρίου στη χώρα. Κι αντί η χώρα να την συνειδητοποιήσει, άρχισε μια απώλεια ελέγχου. Άρχισε έτσι μια πολιτική ανατροπή. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την εντολή του λαού, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο που θα μπορούσε να πείσει την κοινωνία και τους εταίρους μας ότι διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις. Δεν είναι εύκολο. Δεν έχει αναληφθεί πλήρως η ευθύνη. Η ΝΔ ενεργεί ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ σηκώνει στο ακέραιο το δύσκολο των αποφάσεων. Η ΝΔ θέλει να αναλάβει και, ει δυνατόν, μόνη της, την εφαρμογή της πολιτικής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική παραπλάνησης. Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, σε δυόμισι χρόνια θέλουν να επανέλθουν ως διασώστες. Είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν μια πολιτική που καταγγέλλουν.

17:10 Αν δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε την ταχύρρυθμη δημοσιονομική προσαρμογή, δεν θα έπρεπε να έχουμε κανένα δισταγμό για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Γιατί μειώνουμε την πίεση εναντίον των μισθών και των συντάξεων.

Ως υπουργός Άμυνας συνέβαλα όσο μπορούσα στη μείωση του ελλείμματος και των αμυντικών δαπανών, που ήταν ισοδύναμη με αυτή που έφερε η περικοπή μισθών και συντάξεων.

Μετά από πιέσεις του Γ. Παπανδρέου ανέλαβα την ευθύνη και το κόστος. Τι κάνεις με το κεφάλαιο που συσσωρεύεις από τη δημόσια δράση σου, το κρατάς ή το δίνεις για την πατρίδα; Θέλω να ευχαριστήσω το Γιώργο που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα.

benizelos-ethn

17:06 Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες και τις Έλληνίδες ότι μπορούμε και κρατάμε το τιμόνι, ότι ξέρουμε τι κάνουμε και τι κάναμε. Ανήκω σε αυτούς που δεν δέχθηκαν. Τάχθηκα υπέρ της ανάγκης το αρχικό μνημόνιο να ψηφιστεί με 180 ψήφους. Πίστευα και πιστεύω ότι αυτή η ιστορική ευθύνη έπρεπε να κατανεμηθεί στις πολιτικές δυνάμεις με τρόπο ανάλογο και δίκαιο. Δεν είχαμε απέναντί μας υπεύθυνους συνομιλητές, αλλά έπρεπε να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους.

17:04 Πρόκειται για έναν πολιτικό ακρωτηριασμό, που το ΠΑΣΟΚ τον υφίσταται στο όνομα της σωτηρίας της χώρας.

Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το συμφέρον επιβάλλει να θυσιάσουμε πολλά πράγματα για να διασφαλίσουμε την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της χώρας. Μια χώρα με μειωμένη δημοσιονομική κυριαρχία, που προστρέχει ως οφειλέτης και δανειζόμενος, αποδυναμώνεται και πολιτικά. Θέλει αγώνα και κόπο για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας. Αυτό που κρίνεται είναι η υπερηφάνεια του έθνους και του λαού.

17:02 Κουβαλάμε τεράστιο ιστορικό βάρος. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε την ίδια την ταυτότητα της χώρας. Αυτή είναι η τραγική μοίρα του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2009-2011. Τι κάναμε; Πικράναμε το λαό για να σωθεί το έθνος. Όμως για να το πετύχουμε αυτό, αναγκαζόμαστε να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, που μας φέρνουν σε μετωπική σύγκρουση με την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικές ομάδες που είναι ταυτισμένες με το ΠΑΣΟΚ.

16:59 Η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ έχει εισπραχθεί ως ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να προστατεύσει τον εαυτό της και το ρόλο της στην ευρωζώνη. Όμως, ενώ συμπράττουν πολιτικές δυνάμεις, το πολιτικό παιχνίδι παίζεται με τον πιο παλιοκαιρίσιο τρόπο. Η αντιπαράθεση διεξάγεται με όρους συμβατικούς και παρωχημένους. Όμως το διακύβευμα είναι η μοίρα της χώρας και των Ελλήνων.

16:57 Η απόφαση για την υποβάθμιση 9 χωρών, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Αυστρία με ΑΑΑ, αρκεί για να δείξει το μέγεθος της ανασφάλειας και της νευρικότητας. Επίσης, ανεφάνη ένα πρώτο δείγμα των λεπτών διαβουλεύσεων για το PSI. Το γεγονός ότι είμαστε πρώτο θέμα μαζί με την υποβάθμιση της Γαλλίας δείχνει πόσο κρίσιμα είναι αυτά που συμβαίνουν εδώ για τη διεθνή οικονομία. Έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε πόσο αποφασιστικά και επικίνδυνα είναι τα πράγματα και να στείλουμε ως κόμμα της πλειοψηφίας μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας.

16:54 Φίλε Γ. Παπανδρέου, να σε συγχαρώ για τις γενναίες αποφάσεις σου. Η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι δύο κινήσεις υπεύθυνες που σηματοδοτούν ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό.

Τους τελευταίες επτά μήνες, δεθήκαμε συναισθηματικά, παρά την αντιπαράθεση του 2007. Οι δυο μας έχουμε αποδείξει πιο πολύ από κάθε άλλον στην πράξη τι σημαίνει πίστη στην ενότητα.