ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Πετσάλνικος: Με ενότητα θα περάσουμε την «έρημο»

Φ. Πετσάλνικος: Με ενότητα θα περάσουμε την «έρημο»

Στις συνθήκες που οδήγησαν στο μνημόνιο αλλά και στα λάθη που έκανε η κυβέρνηση στην εφαρμογή του αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, πλήρως υπεραμυνόμενος των βασικών αποφάσεων της περασμένης διετίας.

«Όταν αναλάβαμε, είχαμε υπ' όψιν μας άλλα δεδομένα», ανέφερε ο κ Πετσάλνικος, προσθέτοντας ότι ο πανικός που προηγήθηκε λίγο πριν η χώρα χρεοκοπήσει, ήταν δικαιολογημένος, καθώς ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου έπρεπε να πείσει τους εταίρους να ασχοληθούν μαζί μας και να μας παράσχουν τα πακέτα στήριξης για να μην εκραγεί η βόμβα της επικείμενης χρεοκοπίας, που είχε κληρονομήσει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, «η υπεράνθρωπη προσπάθεια για να πείσει ο Γ. Παπανδρέου για τα πακέτα στήριξης» και τα μέτρα που ανακοίνωσε από το Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, οπότε και μπήκαμε στο μηχανισμό, οδήγησαν στα πρώτα λάθη.

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, παράλληλα με τα επώδυνα και άδικα μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν κι άλλα, προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Επίσης, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε, ενώ έκανε λόγο για «ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Πετσάλνικος υποστήριξε ότι η πρόταση «σκόνταψε» στις ανακοινώσεις βουλευτών ότι θα καταψήφιζαν. «Προτιμώ να σε ρίξουν στη Βουλή για να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής στον τότε πρωθυπουργό.

Παράλληλα, έθεσε την ενότητα ως προϋπόθεση για να περάσει το ΠΑΣΟΚ την «έρημο», την οποία όλοι θα πρέπει να εγγυηθούν εμπράκτως.