ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση διαδικασία εκλογής ζήτησε ο Κ. Σκανδαλίδης

Άμεση διαδικασία εκλογής ζήτησε ο Κ. Σκανδαλίδης

Άμεση αλλαγή ηγεσίας και εκλογή από τη βάση ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέδειξε τέσσερα βασικά ζητήματα. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τρένο που βρίσκεται σε δρομολόγιο παρακμής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να υπάρξει αλλαγή πορείας με όπλα την ανάπτυξη, τη δημοκρατία και το αίσθημα δικαίου.

Ζήτησε «μια πατρίδα χωρίς εξαρτήσεις και μια ευημερία χωρίς δανεικά και δεκανίκια».

Στο δεύτερο σχόλιό του, τόνισε ότι «πρέπει να αρθρώσουμε λόγο, στιβαρό και καθαρό, χωρίς αστερίσκους. Πρέπει να βγούμε από την αίθουσα και να αντικρίσουμε ξανά την κοινωνία, να βάλουμε τις γραμμές μας, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον απαντώντας στο αναπόφευκτο παρόν.

Κανείς δεν θέλει την ασύντακτη χρεοκοπία. Αλλά κανείς δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν για να του εμπιστευτεί το μέλλον του. και η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί πάση θυσία, αλλά έπρεπε χθες να οριοθετηθεί η πορεία και να ανοίξει παράθυρο στο μέλλον».

Στη συνέχεια σημείωσε την ανάγκη ενός «ακριβοδίκαιου απολογισμού».

« Το 2007 δήλωσα ότι θα στηρίξω τον πρόεδρο. Τον στήριξα σχεδόν σε κάθε του επιλογή, ακόμη κι αν δεν συμφωνούσα, ακόμη και σε λάθη κρίσιμα. Αυτό ήταν το καθήκον ενός στελέχους. Υπέγραψα τις αποφάσεις και είμαι συνυπεύθυνος για την πορεία, αλλά δηλώνω κατηγορηματικά ότι στις πιο σημαντικές αποφάσεις δεν ερωτήθηκα. Δεν υπήρχε χώρος να εκφράσω την άποψή μου, να υπάρξει συλλογική δράση».

«Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου –και είμαι σύμφωνος με το καταστατικό από τη βάση- αν ξεκινούσε από την επομένη που έφυγε από πρωθυπουργός, θα είχαμε ήδη νέα ηγεσία. Η καθυστέρηση ήταν επώδυνη για την παράταξή μας. Θα φύγουμε από εδώ με το μυαλό στην εκλογή προέδρου ή στη συμφωνία για τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου;», προσέθεσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να μην χαθεί άλλος «πολύτιμος χρόνος», αν έχει αποφασίσει «να είναι υποψήφιος πρόεδρος, να είναι» και να βρεθεί τρόπος εκλογής από τη βάση τις επόμενες ημέρες.