ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Το σχέδιο για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα - Τα «αγκάθια» και οι εισηγήσεις

Κορονοϊός: Το σχέδιο για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα - Τα «αγκάθια» και οι εισηγήσεις

Σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα»:  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην κυβέρνηση η εκπόνηση του σχεδίου για την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι συνεχείς, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, με πληθώρα προκλήσεων και λεπτομερειών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Άλλωστε αύριο, Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, η οποία θα καταλήξει στις τελικές προτάσεις, τις οποίες θα προτείνει στην κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις για τα σχολεία

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επανέναρξη μαθημάτων για την Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου, με τις Πανελλήνιες να διεξάγονται κανονικά στα τέλη Ιουνίου. Ανάλογα, με το πως θα πορευθεί η Γ' Λυκείου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Εξετάζεται η πρόταση να παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και να ανοίξουν από Σεπτέμβριο, γιατί τα μικρά παιδιά, πιθανότατα, δεν μπορούν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και τα προσέχουν περισσότερο γιαγιάδες και παππούδες.

Τι θα ισχύει για κομμωτήρια και μικρά καταστήματα

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητής και μικρά καταστήματα ανοίγουν από τις 4 Μαΐου για να τονωθούν ψυχολογικά οι πολίτες.

Οι συναθροίσεις

Οι συναθροίσεις παραμένουν μεγάλο ερώτημα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα μπορούμε να μαζευτούμε ξανά σε σπίτια μεγάλες παρέες. Συναυλίες και μεγάλες συγκεντρώσεις είναι απίθανο να επιτραπούν με τα έως τώρα δεδομένα.

Τι θα γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια

Θα ανοίξουν 15 με 20 Μαΐου, αλλά μόνο με τραπεζοκαθίσματα έξω με απόσταση μεταξύ των τραπεζιών και μάξιμουμ άτομα στα καταστήματα.

Ευπαθείς ομάδες

Για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα) θα υπάρξει παράταση των περιορισμών. Θα πρέπει να στέλνουν δηλαδή για την μετακίνησή τους SMS ίσως και μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, θα διευρυνθούν οι λόγοι που θα περιλαμβάνονται στις έξι κατηγορίες που στέλνουμε και σήμερα μήνυμα.

Μεταφορές και τουρισμός

Η πιο δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης. Πέραν των μέτρων ασφαλείας για τις μαζικές μετακινήσεις δύσκολη εξίσωση είναι και οι αερομεταφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζεται ένα πανευρωπαϊκά γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Όσον αφορά στον τουρισμό σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρώτη φάση εστιάζεται στον εσωτερικό. Τον Ιούνιο πιθανότατα θα «ανοίξουν» οι οργανωμένες πλαζ με κανόνες για τα μάξιμουμ άτομα που θα γίνονται δεκτά, και θα λειτουργήσουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε δεύτερη φάση θα «ανοίξει» και ο εξωτερικός τουρισμός αφότου έχει γίνει προμήθεια αρκετών τεστ.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Κορονοϊός: Λύθηκε το «ιατρικό μυστήριο»; Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Κορονοϊός: Γιατί ζήτησε «συγγνώμη» από τους Έλληνες ο Σωτήρης Τσιόδρας