ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Marfin: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου - «Λύγισε» η Σακελλαρόπουλου - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Marfin: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου - «Λύγισε» η Σακελλαρόπουλου - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ρεπορτάζ του Newsbomb.gr από τον τόπο της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν 10 χρόνια - Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (09/05) η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους νεκρούς της Marfin

Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα της Marfin, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου (09/05) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες του Newsbomb.gr από το σημείο που έχει τοποθετηθεί η πλακέτα μνήμης:

«Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Στη λιτή τελετή, στο κτήριο της οδού Σταδίου 23, παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αλλά και ο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Παρούσα ήταν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Παρόντες στην τελετή ήταν, βεβαίως, οι συγγενείς των τριών θυμάτων της τραγωδίας, αλλά και πολλοί άλλοι επιζήσαντες εργαζόμενοι της τράπεζας που ήταν εκείνο το απόγευμα του Μαΐου του 2010 παρόντες στο κατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου.

Μητσοτάκης: H χώρα δεν πρέπει να πέσει ποτέ ξανά θύμα του τυφλού διχασμού

Την λύπη του για το γεγονός ότι στην τελετή δεν παρευρέθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τιμήσαμε, σήμερα τη μνήμη των τριών συνανθρώπων μας που δολοφονήθηκαν τραγικά πριν δέκα χρόνια σε αυτό εδώ το σημείο. Ο συμβολισμός της κίνησης είναι ξεκάθαρος. "Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού και της βίας". Θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών για να στείλουμε ενωμένοι το μήνυμα ότι αφήσαμε αυτές τις δύσκολες εποχές οριστικά πίσω μας. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κρίμα γιατί πιστεύω ότι αυτό θα ήθελε η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για μια συμβολική πράξη ενότητας και καταδίκης του διχασμού και της βίας με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, αρνητικά απάντησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση.

Μπακογιάννης: Σήμερα ανοίγουμε έναν δρόμο μακριά από την διχόνοια

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης.

Διαβάστε επίσης: Marfin: Δέκα χρόνια από την τραγωδία - Έγκλημα χωρίς τιμωρία με τρεις νεκρούς

Κατέθεσε στεφάνι ο Τσίπρας

Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Marfin κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί του Σαββάτου (9/5).

«Τιμούμε και σήμερα όπως και κάθε χρονιά, εδώ και δέκα χρόνια, τη μνήμη των συμπολιτών μας, που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Και με την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, εκφράζουμε την καταδίκη μας απέναντι στη βία. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία, ιδίως τη βία εναντίον του πολυτιμότερου αγαθού, της πολυτιμότερης αξίας που είναι η ανθρώπινη ζωή». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση που έκανε αφού κατέθεσε στεφάνι, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Marfin, στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης.

«Ωστόσο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «σήμερα δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω απερίφραστα τη βία αλλά και την υποκρισία. Την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει τον φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν, να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν». «Καταδικάζω τη βία αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε, «που λίγους μήνες πριν αποφασίσει να μπει αυτή η πλακέτα εδώ, έδινε εντολή στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα επιδικάζοντας αποζημιώσεις στους συγγενείς τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέβη στο σημείο επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «ο αγώνας για την ζωή είναι ένα αγώνας που αδιαμφισβήτητα είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια». «Τιμούμε τους νεκρούς μας, ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό, αλλά τιμούμε και τους αγώνες του λαού μας για δικαιοσύνη και για αλήθεια, γιατί αυτοί είναι αγώνες για τη ζωή, είναι αγώνες για μια καλύτερη ζωή», υπογράμμισε.

Κουτσούμπας: Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στεφάνι στο σημείο της τραγωδίας της Marfin, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου (09/05), κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουν τεράστιες ευθύνες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνησαν τα τελευταία 10 χρόνια εναλλάξ και άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα».

Η δήλωση του κ. Κουτσούμπα:

«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τιμάμε τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Marfin. Αρνιόμαστε τη μεγάλη υποκρισία του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του. Έχουν τεράστιες ευθύνες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνησαν τα τελευταία 10 χρόνια εναλλάξ και άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα. Άφησαν, επίσης, στο απυρόβλητο τις ευθύνες της τράπεζας, δηλαδή της εργοδοσίας, που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς της. Θα τους θυμόμαστε πάντα, θα τους τιμάμε, θα τους μνημονεύουμε.»

Πορεία στο σημείο της τραγωδίας από το ΜεΡΑ25

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το ΜεΡΑ25 πραγματοποίησε πορεία από το σημείο όπου «γράφτηκε» η τραγωδία της Marfin μέχρι την Πλατεία Συντάγματος, τιμώντας, όπως ανέφερε, την μνήμη όλων των θυμάτων της «δεκαετίας των μνημονίων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μια από τα ίδια στις πλατείες: Το αδιαχώρητο σε Νέα Σμύρνη, Αγία Παρασκευή, Λυκαβηττό

Σχετικές ειδήσεις