ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Ο «Τσιόδρας» της οικονομίας που εμπιστεύεται ο Μητσοτάκης για τα 60 δισ ευρώ

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Ο «Τσιόδρας» της οικονομίας που εμπιστεύεται ο Μητσοτάκης για τα 60 δισ ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση προέβη σε μία ανακοίνωση που τότε είχε περάσει στα «ψιλά» της δημοσιογραφίας. Ήταν η σύσταση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλά. Ορισμένα, όπως η πανδημία, συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια. Έτσι, με την μεταβολή των προτεραιοτήτων η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Πλέον που τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα γίνονται με σταθερό ρυθμό, όλη η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου έχει στραφεί στην Οικονομία.

Η πρόταση της Κομισιόν για 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προκάλεσε χαμόγελα στο Μαξίμου αλλά κινητοποίησε και το οικονομικό επιτελείο για την κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης αυτών των χρημάτων. Εδώ έρχεται ο ρόλος του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής που αποτελείται από τεχνοκράτες με επικεφαλής τον κ. Πισσαρίδη το οποίο απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Ποιος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Μίτσιο Μορισίμα.

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου.

Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές.

Προηγουμένως, το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας. Έχει γράψει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο, ενώ το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συχνά παραθέτει τις απόψεις του στον Τύπο για θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association.

Τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.

Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.

Ελληνική πραγματικότητα, πολιτική και μνημόνια

Πίσω στο… μακρινό 2012 μετά από μακρά πολιτική κρίση, και ένα αποτυχημένο μνημόνιο, στο τραπέζι είχε πέσει η πρόταση για αναθεώρηση του Μνημονίου. Τότε, ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει επικεφαλής αυτής της προσπάθειας να είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο πρώην υπουργός, γράφοντας για το σενάριο αναθεώρησης του Μνημονίου, μιλούσε για αλλαγή του τρόπου διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Τότε είχε προτείνει η Βουλή, με πρόταση της Κυβέρνησης να επιλέξει «τον Εθνικό Διαπραγματευτή». «Για να αντιληφθούμε τη δυναμική της πρότασης, ας σκεφτούμε ως εθνικό διαπραγματευτή τον κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη», σημείωνε τότε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα όταν το 2017 μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα αίτια που κρατούν την Ελλάδα τόσα χρόνια σε κρίση, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ως κύριους παράγοντες την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις, καθώς και την πολιτική αστάθεια.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε πως έπρεπε να προηγηθεί ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, και στη συνέχεια να ακολουθούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Η επιτροπή για τα 30+30 δισ. ευρώ

Σήμερα, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης μαζί με μία ομάδα τεχνοκρατών καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας που έχει διατεθεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η εν λόγω επιτροπή θα λαμβάνει τις προτάσεις των εκάστοτε υπουργείων και εν συνεχεία θα προτείνει στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα.

H Επιτροπή, ωστόσο, η οποία είχε καθοριστεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.

Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ). Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Στην Επιτροπή θα συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της ελληνικής οικονομίας:

  • Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader - PwC)
  • Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)
  • Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)
  • Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge)
  • Svetoslav Danchev (IOBE)
  • Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures)
  • Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος - Grant Thornton)
  • Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)
  • Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
  • Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία, καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους. Επίσης, θα διαβουλεύεται αρμοδίως με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.

«Θέλουμε για άλλη μία φορά να δείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι αντάξια των προγόνων της. Πως έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχει και θα το κάνει. Τα χρήματα που λάβαμε δεν είναι μόνο βοήθεια, αλλά και μία μεγάλη ευθύνη και ευκαιρία. Εμείς θα την αξιοποιήσουμε για το καλό όλων μας» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις