ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «κόκκινες γραμμές», η τρόικα και οι μυστικές συναντήσεις

Οι «κόκκινες γραμμές», η τρόικα και οι μυστικές συναντήσεις

Ποιο είναι το θέμα που μπορεί να διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας;

Το μισθολογικό.

Οι πληροφορίες, που έρχονται κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές στους επικεφαλής ελεγκτές ότι το όφελος που θα προκύψει από μια νέα μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι δυσανάλογα μικρό από το κοινωνικό –και όχι μόνο– κόστος που θα προκαλέσει και έχει βάλει εκεί τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής διαπραγμάτευσης.

Το κακό είναι πως αυτή τη φορά, ειδικά, οι «τροϊκανοί» δείχνουν να μην …καταλαβαίνουν από «κόκκινες γραμμές» και επιμένουν στη λήψη σκληρών αποφάσεων και σε αυτό το επίπεδο.

Συγκεκριμένα, έχουν θέσει πλέον ανοικτά ζήτημα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, κατάργησης των ειδικών επιδομάτων στο σύνολό τους, περικοπών στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και βεβαίως μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τα τετελεσμένα, η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, θα αποφασίσει αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, μια εναλλακτική πρόταση, που θα επιφέρει μειώσεις στο εργασιακό κόστος, αλλά θα προβλέπει και κάποιες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα αφορούν κυρίως στο κομμάτι του ασφαλιστικού κόστους.

Η πρόταση θα οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά δεν ανακοινώνεται επισήμως από το φόβο του …ΠΑΜΕ, το οποίο, την τελευταία φορά, «απαγόρευσε» τη συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής.

Αυτή τη φορά, όμως, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προλάβει η πρόταση να διατυπωθεί πριν είναι πολύ αργά.