ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Τα περί επιτρόπων υπονομεύουν τη δημοκρατία

Γ. Παπανδρέου: Τα περί επιτρόπων υπονομεύουν τη δημοκρατία

Ζήτημα δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη, η οποία υπονομεύεται από το διορισμό Επιτόπων έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Δεν ξέρω αν είναι γερμανική ιδέα, υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό. Ή θα πορευτούμε δημοκρατικά και η κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τις δημοσιονομικές και τις άλλες πολιτικές της ή θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη».

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς έχει μεν κάνει πολλά, αλλά θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι η «Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση», αφού η συγκεκριμένη ρητορική, δικής του εμπνεύσεως, οδήγησε στην περιθωριοποίηση της χώρας όταν ξέσπασε η κρίση του 2009 και στη δυσφήμισή της διεθνώς, αποπροσανατολίζοντας τους πάντες όσον αφορά τα αίτια της κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει «σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί, όπως το τι θα κάνει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, των αγορών, πώς θα αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία στα CDS και πώς θα ρυθμίσει τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης».

«Κάτι δεν είναι στο σωστό δρόμο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πέραν των δημοσιονομικών ευθυνών και της δημοσιονομικής δικαιοσύνης, χρειάζεται μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και θα καταστήσει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον.