ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή αύριο η δικογραφία για το έλλειμμα του 2009

Στη Βουλή αύριο η δικογραφία για το έλλειμμα του 2009

Στη Βουλή διαβιβάζει αύριο τη δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης του οικονομικού εγκλήματος, Νίκος Παντελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός, πέραν του σκέλους της υπόθεσης που εστάλη στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γ. Παπανδρέου και υπουργών της κυβέρνησής του, επιστρέφει την ίδια δικογραφία στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος των μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, δηλαδή του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου και ακόμη δύο μελών του ΔΣ της Αρχής, οι οποίοι είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου αλλά δεν είχαν δώσει ανωμοτί κατάθεση.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι σε καμία από τις μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά σε υπουργό της τότε κυβέρνησης.

Πηγές του Αρείου Πάγου αναφέρουν ότι ο παράλληλος έλεγχος της υπόθεσης, δηλαδή τόσο από τη Βουλή όσο και από την τακτική Δικαιοσύνη είναι σύννομος, όπως εξάλλου είχε γίνει και στις υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος (Siemens, Βατοπεδίου και υποβρυχίων).

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχε διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ύστερα από τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας τα οποία περιελήφθησαν στο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις επίμαχες καταγγελίες «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12%-13% σε 15,4% με στόχο να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».