ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κερδισμένοι - χαμένοι στο ΠΑΣΟΚ με τη συμπόρευση Βενιζέλου - Λοβέρδου

Κερδισμένοι - χαμένοι στο ΠΑΣΟΚ με τη συμπόρευση Βενιζέλου - Λοβέρδου

Ο μυστικός δείπνος στο σπίτι γυναίκας βουλευτή στο Κολωνάκι, η νέα ηγετική ομάδα, η επιστροφή Σκανδαλίδη και ο αιφνιδιασμός των παπανδρεϊκών.

Το νέο σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως διαμορφώθηκε με τη συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου, δημιουργεί συσπειρώσεις, αντισυσπειρώσεις αλλά και ευρύτερες ανακατατάξεις.

Η προετοιμασία του εδάφους για τη σύμπλευση των διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που επιβεβαιώνεται και στις τελευταίες έρευνες, επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Ο κ. Α. Λοβέρδος προβληματίστηκε σοβαρά από το ενδεχόμενο να μετατραπεί η αναμέτρηση για την ηγεσία σε μία τριχοτόμηση ενός ήδη βαριά τραυματισμένου κόμματος. Επιπλέον γνωρίζει ότι ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά του προκειμένου να ανατάξει το κόμμα και να το οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο κ. Ευ. Βενιζέλος θεωρεί εαυτόν ως τη φυσική λύση διαδοχής, διαθέτει μία συμπαγή δύναμη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και έχει φέρει κοντά του παράγοντες και στελέχη που το 2007 είχαν στηρίξει τον κ. Παπανδρέου. Εμφανιζόταν αποφασισμένος να διεκδικήσει ως το τέλος αυτό που έχασε το Νοέμβριο του 2007.

Στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα

Πριν από μία εβδομάδα στο σπίτι της πρώην βουλευτού κ. Ε. Κούρκουλα υπήρξε η πρώτη καθοριστική συνάντηση των δύο ανδρών που άλλωστε ήταν στο ίδιο στρατόπεδο και στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 όταν ο Α. Λοβέρδος είχε χαρακτηριστεί ως η αιχμή του δόρατος της υποψηφιότητας Βενιζέλου. Σε μία κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχαν στο σπίτι της κ. Κούρκουλα στο Κολωνάκι, μπήκαν οι βάσεις της συνεργασίας τους.

Το καλό κλίμα επισφραγίστηκε με το δείπνο που ακολούθησε ενώ οι λεπτομέρειες και τα «τεχνικά» ζητήματα συζητήθηκαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν σε καθημερινή βάση από εκείνη τη μέρα.

Ρόλο διαμεσολαβητή έπαιξε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης που συζήτησε και με τις δύο πλευρές, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκαν και οι νέοι βουλευτές όπως ο Μ.Κατρίνης, Κ. Καρτάλης, Ο. Κωνσταντινόπουλος κ.α.

Τους ένωσε και η εικόνα αβεβαιότητας για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Έμπειρος πολιτικός είχε επισημάνει ότι στη διάρκεια της περιόδου μέχρι της εσωκομματικές εκλογές θα υπήρχε αμοιβαία φθορά των υποψηφίων αρχηγών που πιθανόν θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί ο κ. Παπανδρέου.

Χωρίς εμπιστοσύνη

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν εμπιστεύεται τον κ. Παπανδρέου ούτε και αποδέχθηκε ποτέ διαβεβαιώσεις και προτάσεις που του μεταφέρονταν από το Παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Είναι χαρακτηριστική και η δυσπιστία με την οποία αντιμετώπισε την διαμεσολαβητή προσπάθειά του κ. Δημήτρη Ρέππα και την πρόταση που του μετέφερε για τη δυαρχία.

Ο Ε. Βενιζέλος και ο Α. Λοβέρδος συμφώνησαν ότι η διαδικασία προς τις εσωκομματικές εκλογές θα προκαλούσε φθορά σε όλους, εκτός από έναν τον κ. Παπανδρέου.

Έτσι οδηγηθήκαμε στη χθεσινή συμφωνία των δύο ανδρών και στη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών από τον κ. Λοβέρδο. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανατροπή του σκηνικού και των δεδομένων, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα που δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους.

Το τετελεσμένο

Κερδισμένος είναι ότι ο κ. Βενιζέλος που αποκτά δυναμική φαβορί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχοντας μαζί του τον κ. Λοβέρδο που θεωρείτο ο βασικός του αντίπαλος μέχρι χθες. Στόχος του Υπουργού Οικονομικών είναι να διαμορφώσει εξελίξεις και προϋποθέσεις για να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος. Στο στρατόπεδο Βενιζέλου εκτιμούν ότι δημιούργησαν ήδη ένα πολύ ισχυρό τετελεσμένο και προεξοφλούν την προσχώρηση και άλλων κορυφαίων στελεχών του Κινήματος. Ποντάρουν στο κλίμα που θα δημιουργηθεί αλλά και στη στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ.

Κέρδη καταγράφει και ο κ. Λοβέρδος αφού καταγράφεται πλέον ξεκάθαρα ως ο Νο 2 του ΠΑΣΟΚ και εν δυνάμει μελλοντικός αρχηγός. Επιπλέον δε, θα είναι αυτός που θα καθοδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της ιστορίας του αλλά ο κ. Βενιζέλος. Σε περίπτωση ενός πολύ αρνητικού αποτελέσματος, ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι διατηρεί αλώβητο το πολιτικό του κεφάλαιο ενώ εκτιμά ότι έχει ήδη αφήσει πολύ πίσω του τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης που ξαναμπαίνει στο κάδρο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αφού φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κ. Βενιζέλου ενώ ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος μετά το διαμεσολαβητικό ρόλο που έπαιξε στη συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου.

Η νέα ηγετική ομάδα

Από εκεί και ύστερα ευνοημένοι από τις εξελίξεις είναι τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από την Κ.Ο. και αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι κύριοι Κ. Καρτάλης, ο Μ. Κατρίνης, η Τ. Αντωνίου , ο Π. Κουκουλόπουλος εμφανίζονται με ανεβασμένες τις μετοχές τους.

Αιφνιδιασμένοι από την εξέλιξη είναι τα υπόλοιπα τρία μέλη της ομάδας των «4». Η κ. Διαμαντοπούλου είχε προσεγγίσει τον κ. Βενιζέλο βλέποντας τον κ. Λοβέρδο να εκδηλώνει τις ηγετικές του φιλοδοξίες και να αποκτά προβάδισμα. Τώρα βλέπει τον Υπουργό Υγείας να είναι πάλι ένα βήμα πιο μπροστά από αυτή και να αποτελεί εμπόδιο για τις φιλοδοξίες της.

Πάντως η κ. Άννα Διαμαντοπούλου θα συνεχίζει να στηρίζει τον κ. Βενιζέλο ενώ δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο κ. Γιάννης Ραγκούσης που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Υπουργό Οικονομικών αφού βρισκόταν κοντά στον κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος θα διαπραγματευθεί την πολιτική του επιβίωση με τον κ. Βενιζέλο αφού ξέρει ότι η εκλογή του στη νέα Βουλή θα είναι πολύ δύσκολη.

Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Μεγάλος χαμένος είναι ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης που αιφνιδιάστηκε πλήρως και βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Το ιδανικό σενάριο για τον ίδιο θα ήταν να αποτελέσει τον άλλο πόλο στη εσωκομματική αναμέτρηση συσπειρώνοντας τα στελέχη και τους οπαδούς που αντιμετωπίζουν αρνητικά τον κ. Βενιζέλο. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό αν μπορούσε να εκφράσει το Παπανδρεϊκό μπλόκ που είναι η πιο συμπαγής αντιβενιζελική ομάδα. Οι επιθέσεις του όμως εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού έκοψαν τις γέφυρες και πλέον τα πράγματα φαντάζουν πολύ δύσκολα για τον ίδιο.

Στους χαμένουνς και ο κ. Δημ. Ρέππας που φιλοδοξούσε να παίξει το ρόλο του διαδραμάτισε ο κ. Σκανδαλίδης ανάμεσα στους κκ Παπανδρέου και Βενιζέλου. Ο κ. Ρέππας ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου της δυαρχίας που είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου αλλά συνάντησε τη δυσπιστία του κ. Βενιζέλου αρχικά και στη συνέχεια την απόρριψη του. Ο κ. Ρέππας βλέπει να αποδυναμώνεται πολιτικά και είναι βέβαιο ότι θα αναδιατάξει τη στρατηγική του.

Δεινή θέση

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και ο κ. Θ. Πάγκαλος που στήριζε τον Α. Λοβέρδο αφού είναι γνωστές οι κακές σχέσεις και η αμοιβαία αντιπάθεια που τον χωρίζει με τον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Πάγκαλος θεωρεί ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Βενιζέλου τον οδηγεί σε πολιτική αποστρατεία ενώ είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορεί να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του για να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής η σύζυγός του κ. Χρ. Χρυσοφάκη.

Σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται οι «παπανδρεϊκοί» βρίσκονται με την πλάτη στο τοίχο. Οι κύριοι Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Λούκα Κατσέλη, Πάνος Μπεγλίτης, Μιχάλης Καρχιμάκης και κάποιοι ακόμα γνωρίζουν ότι αν ο κ. Βενιζέλος πάρει τα κλειδιά της Ιπποκράτους το πολιτικό τους μέλλον εμφανίζεται δυσοίωνο. Μαζί με αυτούς και μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι κύριοι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Γερουλάνος και Σπύρος Κουβέλης.

Από χθες το βράδυ ξεκίνησε ένας μαραθώνιος συζητήσεων και συνεννοήσεων με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται στο γραφείο της κ. Κατσέλη.

Το στίγμα όμως και την τακτική που θα ακολουθήσουν θα αποσαφηνιστεί μέσα στο σαββατοκύριακο. Κυρίως θα καθοριστεί από τη στάση του κ. Παπανδρέου που δεν είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου και είναι βέβαιο ότι πήρε το μήνυμα από την επιλογή των δύο κορυφαίων στελεχών να μην τον ενημερώσουν για την κίνησή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Νέοι συσχετισμοί στο ΠΑΣΟΚ από Βενιζέλο και Λοβέρδο