ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι συσχετισμοί στο ΠΑΣΟΚ από Βενιζέλο και Λοβέρδο

Νέοι συσχετισμοί στο ΠΑΣΟΚ από Βενιζέλο και Λοβέρδο

Μετά το χθεσινό πρώτο «μούδιασμα», στελέχη προσκείμενα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου εκφράζουν σήμερα την ικανοποίησή τους, αναφορικά με την κίνηση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου να συνταχθεί στο πλευρό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη που συνομιλούν ακόμα σε καθημερινή βάση με τον κ. Παπανδρέου δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως η σύμπραξη των δύο κορυφαίων στελεχών και επικρατέστερων διαδόχων βοηθάει στην ομαλότητα των διαδικασιών, στην εν πολλοίς εκτόνωση της κρίσης και στην ενότητα του κόμματος.

«Πρωτεύον για μας είναι να μην διαρραγεί η ενότητα μεταξύ των στελεχών και προχωρήσουμε σε διάσπαση. Όποια κίνηση εξυπηρετεί αυτό το σκοπό μας βρίσκει συμπαραστάτες», λένε στα τηλέφωνα συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Τι θα κάνουν οι προεδρικοί;

Παρά τις θετικές εντυπώσεις που προσπαθούν να προβάλουν, την ίδια στιγμή υπάρχει παράλληλα έντονος προβληματισμός για το τι μπορεί να σημαίνει η χθεσινή εξέλιξη.

Κομματικά στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος διερευνούν προτάσεις για να υπάρξει υποψήφιος αρχηγός που να ελέγχεται από τον κ. Παπανδρέου, ώστε να υπάρχει φωνή που να εκφράζει την οικογένεια Παπανδρέου στην νέα εποχή.

Τρία είναι τα στελέχη που «παίζουν» γι’ αυτό το ρόλο: Χρήστος Παπουτσής, Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης.

Και οι τρεις -παραδόξως– τον τελευταίο καιρό παίζουν αντιμνημονιακό χαρτί και σε αυτό θα ποντάρουν.

Ο κ. Χρήστος Παπουτσής έχει δημιουργήσει μηχανισμό μέσα στο ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια του «κολλητού» του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη θα χρησιμοποιήσει τις αντιδράσεις της τα τελευταία δύο χρόνια στους ελεγκτές της Τρόικας και υπολογίζει να μπορέσει να ελκύσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετατοπιστεί προς τα αριστερά.

Τέλος ο «αουτσάιντερ» Χάρης Καστανίδης θεωρείται της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Παπανδρέου.

Δημοσκοπικά προβάδισμα έχει η κυρία Κατσέλη.

Ευφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα

Με ιδιαιτέρως θετικές αντιδράσεις υποδέχτηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την κίνηση του κ. Λοβέρδου. Ο φόβος της διάσπασης είχε κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του κόμματος και, μάλιστα, πολλοί βουλευτές θεωρούσαν βέβαιη μια τέτοια εξέλιξη, αργά ή γρήγορα. Από εχθές τα πράγματα άλλαξαν. Για την ώρα φαίνεται να εξελίσσεται μια αναίμακτή αλλαγή σκυτάλης, με το δίδυμο Βενιζέλου – Λοβέρδου να επικρατεί στα εσωκομματικά, χωρίς να αμφισβητεί ευθέως τον νυν πρόεδρο. Οι βουλευτές που δεν εκδήλωναν μέχρι τώρα την πρόθεσή τους, αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμούσαν την παραμονή του κ. Παπανδρέου στην αρχηγία του κόμματος, απελευθερώθηκαν.

Τις επόμενες ημέρες πολλοί εξ αυτών θα εκδηλώσουν τη στήριξή τους στο δίδυμο. Θα επιχειρηθεί μάλιστα να δοθεί η εντύπωση της επανεκκίνησης σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα που φέρνει το ΠΑΣΟΚ στον πάτο των δημοσκοπήσεων.

Ραγκούσης – Διαμαντοπούλου – Μόσιαλος

Μετά την χθεσινή θεαματική πρωτοβουλία Λοβέρδου τα βλέμματα τώρα στρέφονται στους τρεις της ομάδας των τεσσάρων, που απ’ ότι φαίνεται δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει αρραγές μέτωπο.

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης δεν είδε… με καλό μάτι την σύμπραξη των Βενιζέλου – Λοβέρδου. Αντίθετα, διαμηνύει παντού την επιφυλακτικότητά του. Η κακή σχέση που είχε πάντα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δεν επιτρέπει διαφορετική αντιμετώπιση από μέρους του.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της. Η προοπτική να είναι και αυτή υποψήφιος πρόεδρος ατονεί. Το μεταρρυθμιστικό προφίλ της δεν αρκεί για να κάνει αυτή την υπέρβαση και να πάει απέναντι στους δύο.

Ο αιφνιδιασμός που δέχτηκε ήταν μεγάλος, αφού η ίδια προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να αποτελέσει το νούμερο δύο του επόμενου αρχηγού, παίζοντας με όλους. Αυτή η τακτική της δεν εκτιμήθηκε από κανέναν.

Τέλος, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του κ. Λοβέρδου και είναι βέβαιο ότι θα παίξει κάποιο ρόλο την επόμενη ημέρα, παρά τις αμφισβητήσεις που δέχτηκε από πολλούς μέσα στο κόμμα.

Αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και όλοι αναμένουν την τοποθέτηση του προέδρου κ. Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ήδη την ομιλία του και σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr θα ζητήσει για ακόμη μια φορά την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και θα επιβεβαιώσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, οι οποίες αφορούσαν το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

Μαζί Λοβέρδος – Βενιζέλος αλλάζουν σελίδα στο ΠΑΣΟΚ

Α. Λοβέρδος: «Θα πορευτούμε μαζί με τον Βαγγέλη»

Στην πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 7%!

Δ. Κρεμαστινός: «Ενιαίο μέτωπο Βενιζέλου-Λοβέρδου»