ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Εξετάζουμε επέκταση των χωρικών μας υδάτων και νοτίως της Κρήτης

Δένδιας: Εξετάζουμε επέκταση των χωρικών μας υδάτων και νοτίως της Κρήτης

Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα όλη της περιοχής, ωστόσο η Ελλάδα έχει «εθνική στρατηγική και σχέδιο, με την οποία διαχρονικά έχει διάγει μεγάλες επιτυχίες», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε επεξεργασία των απαραίτητων βημάτων για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τον κ. Νίκο Δένδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών κλείνοντας την συζήτηση για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο στην Βουλή ανέφερε ότι η χώρα ήδη ετοιμάζει την επόμενη της κίνησή της. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες (ωκεανογραφικές κ.α.) μελετούν τους χάρτες ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως ακόμα και το τελευταίο «και» αυτών των συμφωνιών, προήλθε μετά από πολύ μεγάλο βάσανο και εξέταση των πραγμάτων.

Επανέλαβε σε υψηλούς τόνους, πως «η βούληση του νομοθέτη ήταν να γίνει η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, όχι βάσει κάποιας μαθηματικής μεθόδου, αλλά από την συνάντηση δύο κυρίαρχων λαών» και πρόσθεσε με νόημα απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης:

«Μην το αμφισβητήσετε αυτό, ότι η χάραξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο έγινε χωρίς κάποια μεθοδολογία, και δημιουργήσετε ζημία στον τόπο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης, εξήγησε πως ήταν επιλογή η μη αναγραφή στο προοίμιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο, της δυνατότητας προσφυγή στην Χάγη σε περίπτωση μελλοντικής αμφισβήτησης της συμφωνίας (όπως αναγράφεται στην συμφωνία με την Ιταλία), λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτη χώρα.

Στην αιτίαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο σταματά στον 28ο παράλληλο, ο κ. Δένδιας είπε πως «αυτό θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω, λέγοντάς σας ότι και η δική σας κυβέρνηση εκεί σταματούσε, αλλά θα σας πως ότι εμείς, επί τούτου σταματήσαμε - όχι στον 28ο παράλληλο, αλλά στον 27,59ο προκειμένου να αφεθεί σε μελλοντική συμφωνία η οριοθέτηση, τόσο του υπόλοιπου τμήματος της Ρόδου, όσο και του Καστελόριζου και του υπολοίπου συμπλέγματος της Μεγίστης».

Την συζήτηση περί «αποδοχής μειωμένης επήρειας των νησιών», ο υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε «θεολογική συζήτηση», σημειώνοντας ότι όσοι την επικαλούνται «παραγνωρίζουν ότι στην Κεφαλλονιά έχουμε 110% επήρεια…».

Επίσης ανέφερε, πως για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα έξι στα 12 μίλια, ενημέρωσε χθες,Τρίτη, όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό, με τον οποίον θα έχει σύντομα συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα καθορισμού θαλάσσιας ζώνης με την Αλβανία.

Αύριο, Τετάρτη, στο Βερολίνο όπου μεταβαίνει, θα έχει δε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Δένδιας κατέληξε ζητώντας εθνική ομοψυχία, καθώς «είναι η Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Αποκαλύψεις από Μπορέλ - Καρενμπάουερ! Δεν κατάλαβαν το ανοιχτό μικρόφωνο