ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρακιώτης για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: «Στις εθνικές υποχωρήσεις δεν χωρούν πανηγυρισμοί»

Σαρακιώτης για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: «Στις εθνικές υποχωρήσεις δεν χωρούν πανηγυρισμοί»

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο βουλευτής της Φθιώτιδος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ. 

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρει:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τους πανηγυρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης με αφορμή την επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ειλικρινά αναρωτιέμαι έως που μπορεί να φθάσει ο εμπαιγμός των Ελλήνων πολιτών.

Ξεχάστηκαν γρήγορα οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά εναντίον της τμηματικής οριοθέτησης και τα άρθρα του κ. Συρίγου για το «λάθος» μιας ενδεχόμενης τέτοιας συμφωνίας με την Αίγυπτο, όπως εξίσου εύκολα αγνοήθηκαν και οι κόκκινες γραμμές, που η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και όλες οι προηγούμενες, που διαπραγματεύτηκαν με την Αίγυπτο, ουδέποτε τόλμησαν να ξεπεράσουν.

Σταθερή γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία μάλιστα έχει υποστηριχθεί και από σημαντικούς συμμάχους μας όπως οι ΗΠΑ (υποστήριξη που αρνείται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση), είναι ότι τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (άρθρο 121 παρ. 2 της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982). Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση υπογράφει μια συμφωνία απόδοσης μειωμένης επήρειας, όχι για κάποιο βράχο ή ακατοίκητη νησίδα του Αιγαίου, αλλά για την Κρήτη και την Ρόδο. Αυτή η κατάληξη της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης της Ν.Δ. έρχεται, μάλιστα, σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της «μέσης γραμμής», που διέπει την αντίστοιχη συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου ενώ, μιας που αναφέρονται ορισμένοι σε «λύση ανάγκης», ας υπενθυμίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κατά το ήμισυ κατεχόμενη από την Τουρκία και χωρίς ένοπλες δυνάμεις.

Ομοίως, υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται και η Αίγυπτος, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει μετακινήσει στρατεύματα στην αιγυπτιολιβυκή μεθόριο λόγω της απειλής των ισλαμιστικών ομάδων, που δρουν υπό τη σκέπη της – υποστηριζόμενης από την Τουρκία – Κυβέρνησης του Σάρατζ. Ωστόσο, το Κάϊρο – παρά την πίεση – κατάφερε και πέτυχε το σύνολο των διαπραγματευτικών στόχων του εις βάρος της Ελλάδας, ενώ στη δική μας περίπτωση η αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κρίθηκε ως ευκαιρία άτακτων και άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων υποχωρήσεων.

Παράλληλα, πρόκειται για μερική οριοθέτηση, η οποία αφήνει εκτός συμφωνίας το δυτικό μέρος της ελληνοαιγυπτιακής οριογραμμής (το εφαπτόμενο με τη Λιβύη), αλλά και το ανατολικό μετά τον 28ο μεσημβρινό, δηλαδή τη μισή Ρόδο και το Σύμπλεγμα της Μεγίστης. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεχόμαστε τις «ειδικές συνθήκες», την αναγνώριση των οποίων ζητά επιτακτικά η Τουρκία εδώ και δεκαετίες, αφήνοντας το Καστελόριζο έρμαιο στις ορέξεις του μαξιμαλισμού της Άγκυρας.

Εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών είχαμε και στην περίπτωση της αγνόησης της ακτογραμμής των νησιών, που βρίσκονται νοτίως του Λασιθίου. Τα εν λόγω νησιά παρουσιάζουν σημαντική οικονομική δραστηριότητα, με την πρόβλεψη του διεθνούς δικαίου να είναι σαφής και να τους αποδίδει πλήρη δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, τους αποδόθηκε επήρεια 0% (!), δηλαδή ό,τι ακριβώς ζητά η Τουρκία για εκατοντάδες παρόμοια νησιά σε ολόκληρο το Αιγαίο. Δημιουργείται, έτσι, ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο θα δεσμεύσει τη χώρα και θα την εγκλωβίσει σε ένα φαύλο κύκλο στρατηγικής απονεύρωσης.

Ενώπιον της συγκεκριμένης κυβερνητικής αποτυχίας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επέλεξε το δρόμο της εθνικής ευθύνης. Ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τις επικίνδυνες ατραπούς, στις οποίες οδηγεί τη χώρα η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία καθώς, όπως ανέφερε, «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι στη δυσάρεστη θέση να την εφαρμόσει».

Αρνούμενος να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, δεν υποσχέθηκε «κατάργηση» ή «αποφυγή εφαρμογής» της συμφωνίας, όπως με φαυλότητα διακήρυττε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επ’ αφορμή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ψηφίσαμε «παρών» γιατί πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας εθνικό θέμα και μια συμφωνία, η οποία όντως επικαλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο οριοθέτησης ΑΟΖ. Εντούτοις, δε θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε το υψηλότατο τίμημα αυτής της συμφωνίας, το οποίο συνδέεται με απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που αφορούν πρωτίστως την πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων Λεκάνη του Ηροδότου.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Δεν θα διστάσουμε, το Έθνος μας θα βγει νικητής»