ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνας «φωτιά» για τα ελληνοτουρκικά: Ιαχές πολέμου από Ερντογάν - «Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»

Μήνας «φωτιά» για τα ελληνοτουρκικά: Ιαχές πολέμου από Ερντογάν - «Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»

Σε κρεσέντο προκλητικότητας επιδόθηκε το τελευταίο διήμερο η ηγεσία της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να απειλεί την Ελλάδα και την Γαλλία ότι «θα πληρώσουν τα τίμημα». Άμεση ήταν όμως η απάντηση της Αθήνας, η οποία με μια απλή φράση έθεσε τον παράφρονα Τούρκο πρόεδρο αντιμέτωπο με την κατάσταση που ο ίδιος διαμόρφωσε στην ανατολική Μεσόγειο.

Εν αναμονή των επόμενων διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μετά το Ιόνιο και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όπως νοτίως της Κρήτης, αλλά και την επιδίωξη υπογραφής συμφωνίας με την Αλβανία για ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας άφησε ανοιχτό, σε συνέντευξη του στη Real, το ενδεχόμενο ανακήρυξης ΑΟΖ και με την Κύπρο.

«Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Στόχος είναι, όπως τονίζει, να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση.

«Εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στη RealNews.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας αυτή την Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ενημέρωση για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ερντογάν: Έλληνες και Γάλλοι θα πληρώσετε το τίμημα

Οι τέσσερις περίπου εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία, φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η Άγκυρα μέρα με τη μέρα κλιμακώνει ένταση με τους Τούρκους ηγέτες να επιδίδονται σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Μάλιστα, το κρεσέντο των πολεμικών απειλών συνεχίστηκε την Κυριακή με τον Ταγίπ Ερντογάν να μιλάει για «τίμημα» που θα κληθούν να πληρώσουν Ελλάδα και Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε Μητσοτάκη και Μακρόν «μη ικανούς» και διερωτήθηκε αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία».

«Προκαλούμε! Αυτή που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς; Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πληρώσει λόγω των μη ικανών διοικητών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Τις απειλές που δεχόμαστε προστέθηκαν κι αυτές που δεχόμαστε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στο προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα την Κυριακή στο μήνυμα προς τον λαό του για την Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε:

«Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα, ήταν οι ίδιοι εισβολείς. Ακριβώς όπως το έθνος μας έφερε τον αγώνα για τη σωτηρία στη νίκη, παρά την απουσία και την δυνατότητα, σήμερα, δεν θα διστάσει ποτέ να απογοητεύσει τις φιλοδοξίες και τις κινήσεις που έχουν στόχο να φέρουν όρους της συνθήκη των των Σεβρών, μέσα στην Μπλε Πατρίδα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη».

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μαυσωλείο του Κεμάλ: «Η Τουρκία, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα σκύψει το κεφάλι της στις πρακτικές απειλών, εκβιασμών που στόχο έχουν την εξόντωση. Θα συνεχίσει η χώρα μας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες.»

Πριν τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέφερε το casus belli και απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα, ενώ ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει για ένα ακόμα τρίμηνο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο έχει δώσει εντολή στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό να ανοίξει πυρ αν χρειαστεί.

Αθήνα σε Ερντογάν: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια - Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Με μια απλή φράση που θέτει τον «σουλτάνο» αντιμέτωπο με την κατάσταση που ο ίδιος διαμόρφωσε στην ανατολική Μεσόγειο απαντά η Ελλάδα στις προκλητικές του δηλώσεις.

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα, μετά τις νέες απειλές πολέμου από τον Τούρκο πρόεδρο.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η Αθήνα δεν στέκεται στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι αντιφατικές. Τη μια ζητά διάλογο και την άλλη προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις.

Πάντως, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, να αποχωρήσει ο τουρκικός στόλος από τη Μεσόγειο και να υπάρξει διάλογος με αποκλειστικό θέμα τη χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν για μια ακόμη φορά πως είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας πως την κατάσταση θα την αποκλιμακώσει αυτός που προκάλεσε την ένταση.

Απειλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Ηττημένη η Ελλάδα αν συνεχίσει να αυξάνει την ένταση

Αργά το βράδυ της Κυριακής η Τουρκία συνέχισε το κρεσέντο των προκλήσεων, με το υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει μια ακόμη εμπρηστική ανακοίνωση αυτή τη φορά με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρουσία Ελλήνων εθνοφυλάκων στο Καστελόριζο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλούμενο τη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού τονίζει ότι «αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και παράλληλα δείχνει τις πραγματικές τις προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, εξηγεί πως «δεν θα επιτρέψουμε σε μια τέτοια πρόκληση να επιτύχει τον σκοπό της, ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας».

Ξεκαθαρίζει, δε, πως «τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα» και πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θα είναι ηττημένη».

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα οφέλη μέχρι το τέλος του διεθνούς δικαίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr