ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Πέφτουν οι υπογραφές για αμυντική συμφωνία

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Πέφτουν οι υπογραφές για αμυντική συμφωνία

Κι ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο εκδίδοντας δυο νέες navtex που επεκτείνουν την θαλάσσια περιοχή των ερευνών του Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και της Ρόδου μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «χτίζει» τις ευρωπαϊκές συμμαχίες του.

Ένα κρίσιμο βήμα προς την οικοδόμηση κρίσιμων συμμαχιών προχωρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν την Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, πιθανόν στο Παρίσι.

Η διπλωματική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο την υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Η Ελλάδα γίνεται πανίσχυρη! Έρχονται Rafale, φρεγάτες, ελικόπτερα και τορπίλες

Μονόδρομος αποτελεί για την Ελλάδα η εξοπλιστική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας απέναντι έναν γείτονα αφερέγγυο, επιθετικό και ύπουλο.

Το ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, λόγο της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα όπλα και δυνατότητες μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. «Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Δευτέρα (31/08) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι:

  • Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς.
  • Αγορά δύο υπερσύγχρονών γαλλικών Belh@rra.
  • Συντήρηση των μαχητικών Mirage 2000-5
  • Αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
  • Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τους «αόρατους κυνηγούς» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια.
  • Απόκτηση 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo.
  • Αναβάθμιση 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk.

Όπως τονίσαμε η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη και τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ενώ η συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση των μαχητικών Rafale και των Belh@rra αναμένεται να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στη συμφωνία που θα υπογραφεί με το Παρίσι να υπάρχει ο όρος στρατιωτικής υποστήριξης από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση σύρραξης της Ελλάδας με τρίτη χώρα.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τα «όπλα» ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Νταβούτογλου «ξεγυμνώνει» τον «σουλτάνο»: Ο Ερντογάν δεν θέλει διάλογο - Κίνδυνος πολέμου