ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θέση μάχης τα «στρατεύματα» του ΠΑΣΟΚ

Σε θέση μάχης τα «στρατεύματα» του ΠΑΣΟΚ

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Μετά και την συμπόρευση των Ε. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου, το ερώτημα αφορά το εάν στη μάχη για τη διαδοχή θα υπάρξει η μοναδική υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών ή θα διεκδικήσει την προεδρία και έτερος υποψήφιος από την πτέρυγα των προεδρικών.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε στον Γιώργο Παπανδρέου το ερώτημα αν προτίθεται να ανακόψει μια δεύτερη υποψηφιότητα, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει άλλους διχασμούς που να παραπέμπουν στο 2007, για να πάρει την απάντηση του τέως πρωθυπουργού «μα πώς μπορώ να το επιβάλλω;».

Την ίδια ώρα, ασκούνται πιέσεις στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να συμπορευτεί με τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο οι βενιζελικοί δεν έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τους παπανδρεϊκούς.

Το συγκεκριμένο μπλοκ εκφράζεται από τους Λούκα Κατσέλη, Χάρη Καστανίδη και Χρήστο Παπουτσή. Και τα τρία στελέχη συναντούν εντατικά βουλευτές της επιρροής τους, ενώ η απόφαση για το ποιος θα θέσει υποψηφιότητα αναμένεται ότι θα ληφθεί εντός των ημερών.

Το μπλοκ Βενιζέλου

Ο πυρήνας των υποστηρικτών του Ε. Βενιζέλου συγκροτείται από αρκετές υποομάδες.

1. Παραδοσιακοί βενιζελικοί, δηλαδή όσοι στήριξαν τον υπουργό Οικονομικών στην κούρσα διαδοχής του 2007. Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ έχουν προστεθεί μεταξύ άλλων Γιάννης Βούρος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Δημήτρης Παπουτσής.

2. Σύμμαχοι. Σε αυτούς ανήκουν οι Κώστας Σκανδαλίδης (πρωτεργάτης της συμφωνίας Βενιζέλου-Λοβέρδου), Πέτρος Ευθυμίου, Βάσω Παπανδρέου και Δημήτρης Ρέππας.

3. Ομάδα επιρροής Λοβέρδου. Σε αυτούς ανήκουν μεταξύ άλλων οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Αηδόνης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Συμεών Κεδίκογλου.

4. Γεννηματικοί. Η συγκεκριμένη ομάδα, που θα ταχθεί υπέρ του Ε. Βενιζέλου, επιχειρεί να αποτρέψει δεύτερη υποψηφιότητα και αποτελείται από τους Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Κώστα Γείτονα, Θανάση Τσούρα και Φώφη Γεννηματά.

5. Κοντά στον Ε. Βενιζέλο φαίνεται ότι βρίσκεται η Άννα Διαμαντοπούλου, που φέρεται ότι θα εκφράσει δημόσια τις προθέσεις της το επόμενο διάστημα και στελέχη όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας και Εύη Χριστοφιλοπούλου, που βρίσκονται κοντά στην υπουργό Παιδείας και έχουν σχολιάσει θετικά τη συμπόρευση Βενιζέλου-Λοβέρδου.

Το παπανδρεϊκό μπλοκ

Γύρω από τους Λ. Κατσέλη, Χ. Καστανίδη και Χρ. Παπουτσή, φαίνεται ότι βρίσκονται:

1. Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

2. Η ομάδα Καστανίδη, που αποτελείται από 20 βουλευτές της περιφέρειας. Σε αυτή ανήκουν οι Ηλίας Θεοδωρίδης, Θόδωρος Παραστατίδης, Λάμπρος Μίχος, Χρήστος Μαγκούφης, Βασίλης Γιουματζίδης και Βούλα Τεκτονίδου.

3. Η ομάδα των υφυπουργών, που αποτελείται μεταξύ άλλων από τους Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Δριβελέγκα, Θάνο Μωραΐτη, Γιώργο Πεταλωτή, Σωκράτη Ξυνίδη, αλλά και οι Βασίλης Έξαρχος, Γρηγόρης Νιώτης, Μανώλης Μπετενιώτης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

4. Φίλιππος Πετσάλνικος. Σκληρός εκφραστής του παπανδρεϊκού μπλοκ αλλά και κοντά στον Χάρη Καστανίδη είναι ο πρόεδρος της Βουλής.