ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η πιο κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου και των τριών πολιτικών αρχηγών Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη.

Η συνάντηση είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 4 ωρών, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη πραγματοποίησαν νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

"Αύριο θα υπάρχει συνέχεια" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ , αποχωρώντας από τη πεντάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

"Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που, εν συνεχεία, θα κατακάψει όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωση που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση ότι δεν επήλθε συμφωνία των αρχηγών με τις απαιτήσεις της τρόικας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «μας ζητούν περισσότερη ύφεση απ' ότι η χώρα μπορεί να αντέξει. Παλεύω με κάθε τρόπο να την αποτρέψω».

Πότε έφθασαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Αρχικά, στις 15:27 μ.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ακολούθησε στις 15:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ενώ τελευταίος προσήλθε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Ε. Βενιζέλος και Γ. Κουτρουμάνης, οι οποίοι παραμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι ζητά τώρα η τρόικα

Η τρόικα φέρεται να έχει καταλήξει στα εξής:

- Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%

- Μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%

- Μείωση του εφάπαξ κατά 20 - 30%

- Κατάργηση της μετενέργειας, δηλαδή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων μετά την λήξη τους

- Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και λιγότερους υπαλλήλους κατά 15.000 στο Δημόσιο μέχρι το 2012

- Ισοδύναμα μέτρα ύψους 1, 5 δισ. ευρώ αν δεν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός

Τι απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προβάλει πολλές ενστάσεις για πολλές από τις προτάσεις της τρόικας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες την έγκριση του κόμματος του για τις τελικές αποφάσεις, ενώ είναι θα συνεδριάσει σήμερα το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με την συμμετοχή κορυφαίων υπουργών.

Θα ακολουθήσει συνάντηση Παπαδήμου με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλλάρα, ο οποίος βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 19:00, για το PSI που φέρεται να έχει κλειδώσει.