ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ
ASSOCIATED PRESS

Την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε πως είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «η επένδυση αυτή δείχνει στήριξη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε σε όλες τις χώρες, ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft.

Παράλληλα ανέφερε πως «Τον Ιανουάριο συνάντησα τον Κ.Μητσοτάκη στο Νταβός και μου είπε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις. Ήταν πολύ πειστικός».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασίας».

«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική.

Η επένδυση αυτή, λογίζεται από τα στελέχη της κυβέρνησης ως ένδειξη εμπιστοσύνης τόσο προς την χώρα, όσο και προς την κυβέρνηση η οποία είχε προεκλογικά αναγάγει το ζήτημα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα ως μείζονα παράγοντα ανάπτυξης της Οικονομίας.

H Microsoft θα προχωρήσει στην εγκατάσταση νέας τεχνολογικής υποδομής που σχετίζεται με τα δραστηριότητες cloud services στην Αττική το αμέσως επόμενο διάστημα, μία επένδυση τη προστιθέμενη αξία της οποίας αναμένεται να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι γνωρίζοντες λένε πως η απόφαση για να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις ελήφθη περίπου προν από δύο εβδομάδες, όταν και όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης στο Newsbomb.gr, «ωρίμασαν οι συζητήσεις μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης».

Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν στο Newsbomb.gr πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Microsoft έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση το τελευταίο διάστημα. Μία επαφή που ξεκίνησε από το φετινό παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στις αρχές της χρονιάς στο Νταβός με την συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Οι εξελίξεις έτρεξαν ραγδαία, και λίγες μέρες μετά ο κ. Smith ήρθε στην Ελλάδα για εκ νέου συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η Microsoft είχε επιδείξει «ισχυρό ενδιαφέρον σε διάφορα πεδία» με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και την δυναμική που δείχνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό με τις επιτυχίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο καθ όλο το 2020 επέδειξε σημαντικότατο έργο.

Λίγο μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου «έτρεξε» το «project Olympia» που αφορούσε εφαρμογές augmented reality στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η συνεργασία αυτή έβαλε τις βάσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για να προχωρήσουν οι συζητήσεις και σε άλλους τομείς.

Το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Παράλληλα μόνο ως τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως η επένδυση «έκλεισε» λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση το οποίο μεταξύ άλλων καθορίζει πώς το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και ύστερα.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών νεφών και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέος Τομέα Υγείας (H-Cloud).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς «έκλεισε» η επένδυση της Microsoft ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr