ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωστρέφεια, η διαγραφή Κοντονή και τα «απόνερα» της δίκης της Χρυσής Αυγής

ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωστρέφεια, η διαγραφή Κοντονή και τα «απόνερα» της δίκης της Χρυσής Αυγής
INTIME

Η αρχική εικόνα συμφιλίωσης των κομμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο καταδίκης της Χρυσής Αυγής έφερε την πολιτική αντιπαράθεση και την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα γεγονός που θα περίμενε κανείς να είναι στο προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Ενδεικτικά τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση Κοντονή η οποία δημιούργησε νέο κύκλο εσωστρέφειας, στέλνοντας ουσιαστικά την Κουμουνδούρου «στα σχοινιά» μία μέρα μετά την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Αν και η αιτία της ολικής του ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Κοντονή αποτέλεσε η λειτουργία μηχανισμών ενόψει του Συνεδρίου, η απόφασή του να παραιτηθεί διευκόλυνε τους εσωκομματικούς χειρισμούς.

Ο κ. Κοντονής, έκανε λόγο για «εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης. Θυμίζει δεκαετία '80 και τα “ο ένας κατέβηκε από το τρένο”. Εκφράσεις από το παρελθόν. Δεν αντλούν κάτι από το μέλλον, αλλά από το παρελθόν» στην ανακοίνωση της διαγραφής του, αποκαλύπτοντας και το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα. «Συζητήσαμε και του είπα ότι είναι αμετάκλητη η απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΚΕ. Ο λόγος ήταν κάποια εσωτερικά θέματα. Μια κατάσταση ακραίας εσωστρέφειας, με αναρτήσεις στο Facebook, με προσωπικές επιθέσεις. Εννοώ όλους αυτούς που, με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ήθη της Αριστεράς, δημοσιοποιούσαν απόψεις, όταν αυτές στρέφονταν κατά ενός ή άλλου συντρόφου. Με άκουσε και έφυγα. Δεν συνδυάστηκε ποτέ η αποχώρησή μου με το θέμα της δίκης», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί προβληματισμός για μια σειρά από φαινόμενα που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα, τα οποία δίνουν την εικόνα της αποσύνθεσης. Αν και οι τόνοι ανάμεσα στις δύο τάσεις του κόμματος έχουν το τελευταίο διάστημα πέσει – ενδεικτικές οι δύο τελευταίες παρεμβάσεις Τσακαλώτου – στην Κουμουνδούρου πονοκεφαλιάζουν για μια σειρά παρεμβάσεων στελεχών.

Φθορά, όμως, προκαλούν και οι παρεμβάσεις στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράδειγμα, ο Παύλος Πολάκης -για τον οποίο έχει ήδη εκφραστεί δυσφορία από ανώτερα κλιμάκια- ο οποίος ξεκινά έναν ακατανόητο «ιερό πόλεμο» κατά του Σάκη Ρουβά.

Πλην του κ. Πολάκη, ενεργή στα κοινωνικά δίκτυα παραμένει και η αδελφή του κ. Τσίπρα, Ζανέτ Τσίπρα, αφού έλαβε δημόσια θέση απέναντι στην υπόθεση Κοντονή. «Υπάρχουν και όρια» σχολίασε η κ. Τσίπρα στο προφίλ της στο facebook, διερμηνεύοντας από την πλευρά των «προεδρικών στελεχών» την απόφαση για έξοδο του πρώην υπουργού από το κόμμα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον αναφορικά με τους/τις υποψήφιους προς αποχώρηση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί εντύπωση ότι και δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδυναμία να εκμεταλλευτεί την όποια φθορά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να παραμένει καθηλωμένος σε ποσοστά γύρω στο 20%.

Τι είπαν Κεφαλλογιάννη – Χαρίτσης

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν το πρωί του Σαββάτου (10/10) η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα με φόντο την ιστορικής σημασίας καταδίκη της Χρυσής Αυγής και εν αναμονή των ποινών των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Απαντώντας στο κατά πόσο ασπάζεται την άποψη που διατύπωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένοχος για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ενδέχεται να πέσει στα μαλακά η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι η δικαστική απόφαση η οποία έκρινε επίσημα εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή.

«Είναι μία νίκη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και καταδίκασε το μίσος, τη βία, τα εγκλήματα κατά συνανθρώπων μας και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έβαλαν φραγμό απέναντι στους αρνητές της ελευθερίας. Χρέος μας είναι να διδαχθούμε από αυτή την ιστορία και να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας έτσι ώστε να μην αφήσουμε ποτέ ξανά το μίσος να κυριεύσει την πολιτική ζωή του τόπου. Το σημαντικό είναι να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία συμφωνούμε. Η ΝΔ είναι υπερήφανη για την στάση της διότι επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και Αντώνη Σαμαρά, ξεκίνησε η δίκη για τη Χρυσή Αυγή και επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη τελείωσε. Το ότι στο μεσοδιάστημα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν καθυστερήσεις είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να μην το πούμε, ωστόσο αυτό που προέχει είναι ότι η ιστορική αυτή απόφαση βρίσκει όλους εμάς, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, μαζί».

Η ίδια συνεχίζοντας προσέθεσε: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, ενώ ήδη είχε γίνει γνωστό ότι θα γίνουν εκλογές και ενώ ακόμα η δίκη της Χρυσής Αυγής βρισκόταν σε εξέλιξη, επέλεξε ως κυβέρνηση να περάσει τον Ποινικό Κώδικα η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των ποινών, σε περίπτωση καταδίκης των μελών της».

Από τη μεριά του ο Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας τις «βόμβες» Γεωργιάδη και Κοντονή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων σημείωσε : «Αγγίζουμε τα όρια του παραλογισμού. Εγκαλεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει “πλάτες” στην Χρυσή Αυγή; Εκεί έχουμε φτάσει;».

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως την Τετάρτη ζήσαμε μια ιστορική μέρα και πως για όλους όσους γνωρίζουν εδώ και τρεις δεκαετίες τη δράση της Χρυσής Αυγής ήταν και μία συγκινητική μέρα.

«Ήταν μια μέρα δικαίωσης ενός ολόκληρου λαού, ενός αντιφασιστικού κινήματος δεκαετιών απέναντι σε αυτήν την εγκληματική οργάνωση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για πολιτική σπέκουλα και γκεμπελισμούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Ποινικός Κώδικας δεν είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργαζόταν με έγκριτους νομικούς τις όποιες αλλαγές για 10 χρόνια και η οποία κατέληξε στον εκσυγχρονισμό του κάτι το οποίο συνιστούμε και υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι και στην Ευρώπη καθώς για πολλά χρόνια τρώγαμε “καμπάνες” για τον απαρχαιωμένο χαρακτήρα του παλιού ΠΚ» είπε ο κ. Χαρίτσης μιλώντας για την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει εν αναμονή των ποινών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο νέος Ποινικός Κώδικας, πέρασε από την Βουλή και ψηφίστηκε εν τω συνόλω.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας – Σε συναγερμό μετά τους 95 διασωληνωμένους