ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα: Πώς ο Τσίπρας περνά στην αντεπίθεση

ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα: Πώς ο Τσίπρας περνά στην αντεπίθεση
INTIME NEWS

Οι γνωρίζοντες των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξεπλάγησαν από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Εδώ και 1,5 χρόνο όπου και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, είτε λόγω εσωστρέφειας, είτε λόγω των συνθηκών (προκλήσεις Τουρκίας, πανδημία κ.α.) αδυνατεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο που να καθορίζει αυτός το «γήπεδο» του διαλόγου.

Οι «φωνές» στην Κουμουνδούρου ήταν πολλές και και έτσι, η ηγετική ομάδα προχώρησε σε μία κίνηση-ρελάνς προκειμένου να μονοπωλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικαιρότητα και φυσικά να κάνει αντιπολίτευση, όχι στα της πανδημίας, αλλά σε κάτι που θα απασχολήσει όλους για το -μεγάλο- επόμενο διάστημα: την Οικονομία.

Με αιχμή του δόρατος τον Αλέξη Τσίπρα, η Κουμουνδούρου, επιχειρεί να καρπωθεί κέρδη από την -μικρή μεν αλλά υπαρκτή- φθορά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία, αλλά αδυνατεί να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ .

Στενοί του συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είχαν αναφερθεί με ιδιαίτερη ζέση στο θέμα του Πτωχευτικού Κώδικα προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος.

Με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν με αφορμή τον νέο πτωχευτικό νόμο, ξεκινά μία διαδικασία στην Βουλή κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει ένα νέο man to man με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες».

Έρχεται τριήμερο-φωτιά

Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την εκκίνηση της συζήτησης που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής.

«Κερδισμένος» ο Χρήστος Σταϊκούρας

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία στην Κουμπυνδούρου θεωρούν πως υπάρχει «ζήτημα» με τον Χρήστο Σταϊκούρα στην κυβέρνηση και ειδικά από την στιγμή που έχουν ξεκινήσει να διακινούνται σενάρια στα δημοσιογραφικά γραφεία για ανασχηματισμό ακόμα και εντός του επόμενου 10ημέρου.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως οι όποιες σκέψεις για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εξανεμίστηκαν άμα τη εμφανίσει τους καθώς εκτιμήθηκε πως θα αποτελέσουν αφορμή για συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα μετατρεπόταν σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Πάντως, όπως εκτιμάται μετά από αυτήν την κίνηση, ακόμη κι αν είχαν βάση τα σενάρια για δυσαρέσκεια κατά του κ. Σταϊκούρα, πλέον η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ .

Το τριήμερο που ξεκινά σήμερα στην Βουλή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Το σχέδιο του Ερντογάν με τις NAVTEX - Τώρα θέλει να «εξαφανίσει» και την Κρήτη