ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Οι τρεις ταχύτητες του σχεδίου που μπαίνει σε εφαρμογή τον Νοέμβριο

Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Οι τρεις ταχύτητες του σχεδίου που μπαίνει σε εφαρμογή τον Νοέμβριο

Κορονοϊός: Ανοίγοντας «βεντάλια μέτρων», τριών ταχυτήτων η κυβέρνηση «ρίχνεται» τον επόμενο μήνα στη «μάχη» κατά της διασποράς του κορονοϊού ο οποίος «καλπάζει» τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 

Έχοντας στα χέρια του από το βράδυ της Πέμπτης, τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το απόγευμα, το σχέδιο που θα τίθεται σε εφαρμογή και ο στόχος είναι διττός: αφενός να αναχαιτιστεί η επιθετικότητα του δευτέρου κύματος της πανδημίας και αφετέρου για να αποφευχθεί η επαναφορά του μοντέλου των οριζόντιων περιορισμών.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζονται σε τρεις άξονες ενώ ισάριθμές είναι και οι βαθμίδες του μοντέλου, το οποίο ο πρωθυπουργός θα θέσει λειτουργία για τις προσεχείς τριάντα ημέρες. Οι εισηγήσεις των ειδικών, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο σημάδεψαν οι δραματικοί τόνοι της Άνγκελα Μέρκελ η οποία έδειξε ως ενδεδειγμένη για το ευρωπαϊκό πηδάλιο την κατεύθυνση του lockdown, και φυσικά οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά ζυγίζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την καθημερινή επισκόπηση των στοιχείων προκύπτει ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς επίσης μαζικές κοινωνικές και άλλου τύπου συναθροίσεις. Δεδομένα που αποτελούν σημαντική παράμετρο στην αξιολόγηση των λοιμωξιολόγων αλλά και στο πλέγμα των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Μέρος του κορμού των μέτρων προς τα οποία κλίνει η κυβέρνηση και πρώτο αποκάλυψε το newsbomb.gr, αποτελεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους και στις πράσινες περιοχές, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης - ψυχαγωγίας ακόμη και από τις 21:00 το βράδυ με παράλληλη απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς επίσης μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας για όλους τους τομείς που θα φτάνει στο 80%.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το μέλλον της διεξαγωγής των ομαδικών πρωταθλημάτων.

Η πρώτη ταχύτητα του κυβερνητικού σχεδίου αξιοποιεί τον καμβά των περιορισμών που προβλέπονται για τις κόκκινες περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη, αυτές δηλαδή που βρίσκονται στο επίπεδο 4, στο οποίο από το πρωί περνούν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης. Για όλους τους νομούς που βρίσκονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου επαναξιολογείται συνολικά το ζήτημα των μετακινήσεων. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα μέτρα που αφορούν, στις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις αλλά και τις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές οι οποίες θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο καμβάς πάντως είναι συγκεκριμένος και περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00, πλαίσιο το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί με το νέο σχέδιο εν λειτουργία. Διατηρούνται οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (πχ υγείας). Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον οι προβλέψεις για τις προνοιακές δομές, όπως η μάσκα στο προσωπικό και η αναστολή επισκεπτηρίου. Αντίστοιχα στα νοσοκομεία πέραν της μάσκας στο προσωπικό και στους εισερχόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Μάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανα ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60%, με εξαίρεση των περιορισμών να αποτελούν τα ογκολογικά και τα επείγοντα περιστατικά.

Η δεύτερη ταχύτητα του σχεδίου δράσης περιλαμβάνει τις απαγορεύσεις που προβλέπονται για το τρίτο επίπεδο του επιδημιολογικού συναγερμού. Στο πορτοκαλί ανεβαίνουν από σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν επίσης και οι Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Αρκαδίας, οι οποίες από το επίπεδο 1 (πράσινο) περνούν στο επίπεδο 2 (κίτρινο).

Έσχατο μέτρο η γενική καραντίνα

Έσχατη λύση αποτελεί η επανάληψη των οριζόντιων μέτρων, δηλαδή μιας γενικής καραντίνας. Είναι ξεκάθαρο όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου κάθε εξέλιξη είναι πιθανή. Σε κάθε περίπτωση όμως κεντρικός στόχος είναι να μπει φρένο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και να επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, όπως και την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και - όπως είπε ο Πρωθυπουργός- όπως έγινε στην πρώτη φάση όπου ελήφθησαν μέτρα νωρίς, θα ληφθούν ξανά, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σωθούν ζωές και να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση του καταλόγου των μέτρων που μπαίνουν στη ζωή μας από τις επόμενες ώρες, ολοκληρώνεται και η επεξεργασία από τα οικονομικά υπουργείων των μέτρων ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ULAQ: Το μη επανδρωμένο πολεμικό σκάφος που παρουσίασε ο Ερντογάν για τη… Γαλάζια Πατρίδα